Välbesökt gruvdebatt

1:35 min

På torsdagkväll hölls en drygt tre timmar lång paneldebatt i Kiruna Folkets hus med anledning av de gruvplaner som finns inom samebyarna Girjas och Laevas. I den den niohövdade panelen satt representater från renäringen, besöksnäringen, gruvföretag och friluftsmänniskor.

Många hade valt att gå dit för att lyssna och ställa frågor. En av dem var Stina Marjsa som har anknytning till båda samebyarna.

– Jag är på det här informationsmötet för jag vill höra hur alla olika aktörer ställer sig till gruvnäringen, säger Stina Marsja

Gruvplanerna berör Stina Marjas nutid och framtid.

 -- Jag är född i en rensköterfamilj, lever i en renskötarfamilj och förhoppningsvis får mina barn växa upp i en renskötarfamilj, säger Stina Marsja.

Stina Marjsa säger att det svårt att säga vad en paneldebatt kan leda till men hon hoppas att deras motstånd mot gruvplanerna sprids vidare och att de förstår att kampen även är viktig för allmännheten.

 – Det berör ju inte bara rennäringen, utan det berör ju faktiskt folk som bor här också, säger Stina Marsja.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio