Tysklands president avgår

Den tyske presidenten Christian Wulff meddelade i dag att han avgår. Detta efter att åklagare vill utreda om presidenten kan ha begått brottsliga handlingar och krävt att presidentens rättsliga immunitet upphävs. Avgången är ett politiskt bakslag för förbundskansler Merkel.

Christian Wulff sade att han avgår för att han saknar det nödvändiga förtroendet för att utöva presidentämbetet med tanke på de senaste veckornas och dagarnas utveckling.

Det som till slut ledde till Wulffs avgång var att åklagarmyndigheten i staden Hannover i går meddelade att de vill utreda om Wulff kan ha begått olagliga handlingar under sin tid som regeringschef i delstaten Niedersachsen. Därför begärde de i går att presidentens rättsliga immunitet ska upphävas av förbundsdagen, och det är första gången någonsin ett sådant förfarande inleds mot den en tysk president.

Wulff erkände i sitt korta tal i dag att han begått felaktigheter, men att han alltid varit uppriktigt och är övertygad om att han kommer att bli friad från alla eventuella anklagelser.

Fallet Wulff har pågått nu i två månader med nya avslöjanden nästan varje dag. Presidenten har två gånger behövt be om ursäkt offentligt men har kunnat sitta kvar eftersom han hittills haft förbundskanslern och partikamraten Angela Merkels stöd. Men i dag tog Merkel sin hand ifrån sin partikamrat.

Wulffs avgång blir nu ett politiskt huvudbry för Merkel själv. När Wulff blev vald till president för drygt ett och halvt år sen var han nämligen Merkels handplockade kandidat och hon drev igenom Wulff mot många regeringskoalitionsledamöters motstånd. Politiska motståndare kan nu ifrågasätta Merkels politiska omdöme.

Dessutom kommer presidentkrisen mitt under Merkels tunga ansvar att leda Europa ur skuldkrisen. Det sista hon behöver just nu är en uppslitande politisk strid om Wulffs efterträdare. Allvaret i situationen för Merkel visade sig också i det faktum att hon under förmiddagen ställde in sin resa till Italien där hon skulle diskutera skuldkrisen med premiärminister Monti.

Det blir nu Angela Merkel istället för presidenten som blir huvudtalare vid den viktiga minnesceremonin i Berlin i nästa vecka då Tyskland ska hedra offren för den nynazistiska grupp som misstänks ha mördat nio personer med invandrarbakgrund plus en polis under det förra årtiondet.