S vill skärpa straffen för vapenbrott

1:38 min

Socialdemokraterna vill skärpa straffen för grovt vapenbrott efter den senaste tidens brutala mordvåg i Malmö. I dag håller riksdagspartierna på Socialdemokraternas initiativ en extrainkallad debatt om den organiserade brottsligheten.

Morgan Johansson företrädde Socialdemokraterna och presenterade partiets program mot den organiserade brottsligheten.

– När man slår upp tidningarna är det som att kliva in i en amerikansk gangsterfilm. Det krävs nationellt ansvarstagande om vi någon gång ska klara av att vända utvecklingen, säger Morgan Johansson.

Socialdemokraterna vill stärka den nationella styrningen mot organiserad kriminalitet och öka rikskriminalpolisens resurser. Partiet vill också tillsätta en nationell samordnare för brottsförebyggande arbete, höja straffet för grovt vapenbrott, samt göra det möjligt att telefonavlyssna dem som misstänks för den här typen av brott.

När det gäller tullen föreslår partiet att tullpersonalen tillåts kontrollera id-handlingar, vilket inte är tilltåtet i dag.

– Vi vill att ni klargör vad som gäller för polisens infiltrationsverksamhet. Det här kan vara ett effektivt medel för att komma in i kriminella gäng och avslöja dem. Problemet är att det inte finns några tydliga regler för vad polisen får göra, säger Morgan Johansson.

Justitieminister Beatrice Ask höll med Morgan Johansson om att den organiserade brottsligheten är en nationell fråga. Hon sade att många av Morgan Johanssons förslag redan är påbörjade.

Regeringen har redan satt igång arbetet med att skärpa vapenlagstiftningen. Dessutom har tullen och rikskrim redan fått i uppdrag att kartlägga införseln av vapen, sade Beatrice Ask.

– Det illegala vapenanvändadet är ett problem, men regeringen kommer inom kort med en ny vapenlagstiftning för att betydligt fler brott ska rubriceras som grova och leda till fängelse.