Djur och natur

Älgterror i Gäddede

5:00 min

Flera älgar har under veckan vandrat omkring i centrala Gäddede, och trots försök att skrämma iväg de så har de hela tiden kommit tiden tillbaka. Nu kräver rektorn på Frostvikens skola skyddsjakt, eftersom barnen skräms av älgarna och inte kan leka i sin pulkabacke när älgarna står i närheten.

Älgarna har synts bland annat vid en pulkabacke utanför Frostvikens skola, och rektor Bert-Ove Lundberg har valt att inte låta barnen leka där, när älgarna i är i närheten.

Skolbarnen tycker det är otäckt med älgarna i närheten, och Bert-Ove Lundberg säger till P4 Jämtland att han vill att polisen beslutar om skyddsjakt på älgarna. Han har ännu inte fått något svar om så kommer att ske.

Håkan Lundberg, naturbevakare på länsstyrelsen, har i flera dagar försökt skrämma bort älgarna, bland annat från ett skogsparti vid Frostvikens skola, men de har ändå kommit tillbaka. Det bästa är att använda ett kastrull-lock eller liknande, som ger ett metalliskt ljud.

– Och det gäller att skrämma bort älgarna direkt när de dyker upp, annars kan de vänja sig vid människor och blir inte rädda på samma sätt, säger han.

Är de farliga?
– Folk som mött älgarna har upplevt att de klipper med öronen och klapprar med hovarna, men det är ett naturligt beteende för att visa att de är irriterande. Annars har de inte hittills visat något aggresivt beteende.