Krönika

Säsongen redan slut för fyra av lagen i serie D

Söndagen den 19 februari är det färdigspelat för fyra av de tio lagen i serie D. I AllEttan Mellan har tre av de fyra lagen som tog sig till den serien, spelat så bra att det blir en fortsättning i form av Play Off mot kvalserien till Allsvenskan.

I Fortsättningsserien är tre av lagen redan klara för spel i Ettan nästa säsong. Ytterligare ett lag ansluter när sista omgången är färdigspelad den 19/2.

Lagen redovisas i aktuell framgångsordning. 

NYKÖPING - är redan garanterad spel i Play Off 3
Nyköping utsågs tillsammans med Hudiksvall som favoriter till seriesegern i AllEttan Mellan. Nyköping, som förra säsongen misslyckades helt och hamnade sist i serie, har i år lyckats med att leva upp till förväntningarna vilket också visat sig i publiksiffrorna. Det har varit en bra bit över 1 000 personer i varje hemmamatch.

Nyköping har tagit poäng i elva av sina tolv spelade matcher och har de två spelarna, Fredrik Håkansson och Christoffer Lindholm, bland de fem bästa i poängligan.

WINGS - stora chanser att gå direkt till Play Off 3 
Inför Inför seriestarten utsåg jag Wings till seriens joker. Laget har överträffat alla förväntningar. I match efter match har laget haft förmågan att avsluta ett antal viktiga och tuffa matcher på ett suveränt sätt. I avgörande lägen har laget lyckas med att behålla en ledning eller avgöra matchen under de absolut sista minuterna.

Wings har tagit poäng i 12 av sina 13 spelade matcher.

ÅKER - klar för minst Play Off 1, eventuellt Play Off 2
Åker visade med seriesegern i Grundserien att laget skulle ha stora chanser att vara framgångsrikt även i AllEttan. Brukslaget som förra säsongen spelade i Tvåan har lyckats så bra att det kommer att få spela antingen i Play Off 1 eller Play Off 2.

Åker har tagit poäng i 9 av sina 13 spelade matcher.

VISBY/ROMA - ingen play off men blir femma
Glädjen var stor på Gotland, när Visby/Roma tog sig till AllEttan, genom att komma trea i Grundserien. Laget är länge med och slåss om en plats bland de fyra lag som får spela Play Off. Avgörande kommer i omgång 11 när det blir förlust i en mycket bra match på bortais mot Åker och sedan förlust i hemmahallen mot Hudiksvall i omgång 12.

V/R har två matcher kvar att spela denna säsong när laget i hemmahallen möter Nyköping och sedan avslutar mot Falu IF på bortais. Hur det än går i dessa båda matcher kommer laget på femte plats i tabellen.

HUDDINGE - vinner Fortsättningsserien och spelar Play Off 1
Huddingelaget var förra säsongen överlägset i både Grundserien och AllEttan och var en hårsmån från att ta sig upp till Allsvenskan.

Denna säsong var inget sig likt. Laget misslyckades helt i Grundserien och lyckades inte ta sig till AllEttan. I Fortsättningsserien har det gått något bättre och där kommer laget att vinna serien med minst 16 poäng över tvåan i serien. I Play Off 1 väntar antingen Hudiksvall eller Åker.

NACKA - klart för spel i Ettan nästa säsong
Det såg riktigt illa ut för Nacka när halva Fortsättningsserien spelats. Därefter har laget gjort en bra spurt och i näst sista omgången blev det klart att laget spelar i Ettan 2012/2013.

Laget har under säsongen lyckats få fram ett ungt och härligt gäng som den nye tränaren Gustav Ström matchat på ett klokt sätt.

Söndagen den 19/2 spelar laget sin sista match för säsongen när laget i ett derby på bortais möter Värmdö.

JÄRFÄLLA - klart för spel i Ettan nästa säsong
JHC har under denna säsong framstått som ett lag som skulle ha goda chanser att klara sig kvar i Ettan utan att behöva spela kvalserie. Laget levde upp till dessa förväntningar och var också det lag som efter Huddinge säkrade en plats i Ettan.

Söndagen den 19/2 spelar JHC sin sista match för säsongen när laget på bortais möter Vallentuna.

VÄRMDÖ - antingen spel i Ettan eller kvalserie till Ettan
Värmdö gjorde en godkänd Grundserie men fick problem i laget inför Fortsättningsserien och blev det enda lag som denna säsong valde att byta ut sina båda tränare.

På de tre senaste omgångarna har laget tagit åtta poäng med en målskillnad på 21-6.

Inför den sista omgången har Värmdö lika många poäng som Vallentuna men har också tre viktiga plusmål.

Söndagen den 19/2 möter Värmdö i sin hemmahall i ett derby Nacka. Mycket talar för att laget spelar sin sista match för säsongen och slipper ytterligare åtta matcher i kvalserien tillbaka till Ettan.

VALLENTUNA - spel i Ettan eller kvalserie till Ettan
Vallentuna kom sist i Grundserien och fick med sig noll poäng till Fortsättningsserien. När två tredjedelar av den serien var spelad hade laget klättrat uppåt i tabellen och om serien hade varit färdigspelad, som tidigare säsonger, hade laget varit klar för spel i Ettan nästa säsong.

I år var det 15 omgångar i serien och VBK har gjort en dålig sista tredjedel och risken att laget måste spela en kvalserie för att ta sig tillbaka till Ettan är stor.

Söndagen den 19/2 möter VBK i sin hemmahall Järfälla. För att undvika kvalserien måste laget vinna mot Järfälla samtidigt som Nacka måste ta poäng mot Värmdö.

NYNÄSHAMN - försöker kvala sig tillbaka till Ettan
Nynäshamn var den stora överraskningen under Grundserien. Laget kom på en sjätte plats med fyra lag bakom sig. Laget fick med sig sex poäng som bonuspoäng i Fortsättningsserien.

Laget fick problem med sin ekonomi och några nyckelspelare valde att lämna klubben. Detta och säkert mycket annat har inneburit att laget endast lyckats vinna 1 av 14 spelade matcher.

Nu återstår det att se om laget kan samla ihop sig igen och göra bra ifrån sig i kvalserien.