Växjö

Inget åtal mot Norremarksanställda

1:38 min

Det blir inget åtal mot någon anställd på återvinningcentralen Norremark i Växjö efter de stölder av metallskrot som kommunen polisanmälde i december. Brott går inte att styrka, säger polisen som nu lagt ner utredningen.

– Det är väldigt oklart vad som har försvunnit, på vilket sätt det har försvunnit och värdet på det försvunna. Vi har genomfört förhör med personen på kommunen som har anmält det här brottet och efter det har jag gjort bedömningen att vi inte kommer vidare, säger Marcus Gustavsson, förundersökningsledare på Kronobergspolisen.

Hårt mot hårt
I mitten av december gjorde Växjö kommun en polisanmälan om att stora mängder metallskrot stulits från återvinningscentralen Norremark. Enskilda medarbetare skulle systematiskt ha samlat in metaller som allmänheten lämnat in och sedan sålt det vidare för egen vinning. Kommunen satte hårt mot hårt och efter hot om avsked slutade fem medarbetare sina anställningar strax före jul. Men något åtal mot de fem blir det alltså inte eftersom polisen väljer att lägga ner utredningen.

– Jag har gjort bedömningen att vi inte kommer att kunna styrka brott om vi går vidare med detta och därför har jag beslutat att lägga ner utredningen, säger Marcus Gustavsson.

Kan inte styrka brott
Eftersom kommunen bara anmält själva stölderna och inte de misstänkta personerna så har de utpekade inte heller blivit förhörda av polisen. De har indirekt blivit av med jobbet för stölderna, samtidigt som det alltså inte gått att styrka att de gjort sig skyldiga till något brott.

– Det är två olika saker kan man säga, vi gör en arbetsrättslig bedömning om skyldig eller icke skyldig. Det finns flera domar i Arbetsdomstolen som visar att man kan ha blivit friad helt i domstol men avskedad av arbetsgivaren, säger Michael Färdigh, personalchef i Växjö kommun.

Men har ni verkligen tillräckligt på fötterna?

– Vi har tillräckligt på fötterna. Folk får göra sin egen bedömning men om man tittar på hur mycket mer metallskrot och kablar vi har levererat de senaste månaderna så har det ökat väsentligt.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se