WHO uppmanar till krafttag mot mässlingen

1:46 min

Världshälsoorganisationen uppmanar regeringarna i Europas länder att ta krafttag mot de nya utbrotten av mässling på kontinenten. Trots ett effektivt och säkert vaccin, förblir alltfler barn ovaccinerade och det har bland anat lett till ett omfattande mässlingsutbrott i Frankrike.

Även i Järna utanför Södertälje har sju personer insjuknat, samtliga ovaccinerade. Nu försöker europeiska myndigheter öka vaccinationerna.

Europeiska smittskyddsmyndigheten uppskattar att fem miljoner europeiska barn saknar skydd mot mässling, som är en allvarlig och ibland dödlig sjukdom. I Nord- och Sydamerika är den i det närmaste utrotad, men i Europa ökar den. Flest fall har Frankrike, men också Spanien och Italien, eftersom vaccinationsprogrammen inte nått upp till 95 procents täckning. Det är den magiska gräns som stoppar större utbrott.

Eftersom mässlingskurvan ofta toppar mellan februari och april väntar WHO fler fall den närmaste tiden och man tillsatte i januari en särskild kommission som ska hejda spridningen.

– Hälsohoten i Europas länder är gemensamma, sa Zsuzsanna Jakab, WHO:s europeiska chef  vid WHO:s vaccinationsvecka och vi måste hjälpas åt för att eliminera mässling fram till år 2015:

De svenskar som planerar att resa till Frankrike som i november hade haft mer än 15 000 mässlingsfall, bör känna till riskerna om man inte är vaccinerad, säger biträdande smittskyddsläkaren i Stockholm, Helena Hervius Askling:

– Åker man till Frankrike på en turistresa och har ovaccinerade barn, till exempel små barn under ett och ett halvt år, eller ovaccinerade större barn, så tycker jag absolut att man ska rekommendera mässlingsvaccination.