Man räddades efter lång tid i översnöad bil

1:57 min

En man hittades i går i en översnöad bil strax utanför Umeå. Mannen är i mycket dåligt skick men mår efter omständigheterna bra, meddelar Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Mannen säger sig ha legat i bilen utan mat en längre tid.

Mannen som är från Örebro-trakten hittades av några skoteråkare på en liten väg 1,5 kilometer från E 4 mellan Sävar och Umeå.

Mannen säger att han har överlevt genom att äta snö, enligt polisen.

– Han var mycket mager. Har man inte ätit på två månader kan man inte må riktigt bra, säger vakthavande befäl Ebbe Nyberg vid Västerbottenspolisen till P4 Västerbotten.

Mannen fördes utmärglad till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för vård. Varför mannen hamnat i denna situation är det ännu ingen som vet.

– Det är mycket märkligt att han klarade det, det har ju varit ner till 30 minusgrader ibland, säger Ebbe Nyberg.

Enligt Helge Brändström, som är överläkare på akut- och katastrofmedicinskt centrum på Norrlands universitetssjukhus, överlever en människa generellt upp till fyra veckor utan att äta.

– Varje fall är unikt. Normalt sätt brukar man säga att man överlever utan att kunna andas i tre till fem minuter och överlever utan vatten i tre till sju dagar. Utan mat klarar man sig i tre till fyra veckor. Det innebär att om han har överlevt i två månader utan att äta snö så är han ett unikt fall, säger Helge Brändström.

Enligt honom borde mannen vara kraftigt nedkyld och mycket påverkad av den situation som han har befunnit sig i.

– Det har varit temperaturer ner mot minus 30 grader under den här perioden och även om man sitter i en bil och har kläder på sig så blir man kraftigt nedkyld och riskerar att ha kraftiga förfrysningsskador. Nu talar jag generellt och inte om det enskilda fallet.

Ekot