Skottlossning upplöste protester i Damaskus

1:56 min

Syriska styrkor ska ha öppnat eld för att bryta upp en demonstration och skadat minst fyra personer, enligt vittnen som Reuters talat med.  Protesterna sprider sig nu till de centrala delarna i Damaskus och närmar sig presidentpalatset.

Minst 10 000 människor demonstrerade i Damaskus i dag. De gick ut på gatorna i samband med begravningen av tre ungdomar som dödats i en av de största demonstrationerna i huvudstaden.

– De började skjuta folk direkt efter begravningen och människor sprang åt olika håll och försökte ta skydd i gränderna, sa ett vittne från stadsdelen Mazzeh i Damaskus.

Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén försökte ta sig in till området utanför Damaskus där protesterna hölls men kunde inte ta sig förbi avspärrningarna innan skottlossning upplöste protesterna.

– Det var avspärrat och jag kunde inte ta mig in i det området som är ett fattig område mitt i Mazzeh som är en relativt rik övre medelklassförort till Damaskus. Jag kom in först efter att demonstrationen hade upplöst av skottlösning. Många som jag talade med förnekade att något alls hade hänt där. Men jag träffade en mamma med två tonårsdöttrar som drog in mig i en portuppgång och sen in i en lägenhet. Där kunde de sedan berätta vad som hade hänt, om hur de gick ut för att protestera och att det sen blev skottlossning och tårgas, och hur de sen sprang därifrån. Sen gick militären och jag såg flera vita jeepar, säkerhetstjänst med automatvapen som strök omkring i området. De gick från hus till hus och letade efter unga demonstranter.

Protesterna sprider sig nu till de centrala delarna i Damaskus och närmar sig presidentpalatset.

– Sannolikt innebär det att området i Mazzeh kommer att spärras av så att folk inte kan komma in och ut och man kommer att gripa fler unga människor. Det har man gjort i andra förorter där det har varit oroligt och där är det nu nästan lugnt för att man har arresterat så många, säger Cecilia Uddén.

Ekot