Socialdemokraterna uppåt i Väljarbarometern

5:26 min

Tre veckor efter valet av Stefan Löfven som partiledare har Socialdemokraterna fått ett ökat stöd med 4,6 procentenheter, enligt Sifos senaste väljarbarometer, presenterad i Göteborgsposten och Svenska Dagbladet. Det betyder nästan 280 000 nya sympatisörer.

Men Carin Jämtin, partisekreterare hos Socialdemokraterna, tror inte att enbart Stefan Löfven är förklaringen till lyftet.

– Det är en unikt stor uppgång så det är klart att det spelar in att vi nu har möjligheten att prata politik och att vi har bytt partiordförande. Det är klart att det spelar in också men jag tror att det huvudsakligen handlar om att vi har haft möjligheten att föra ut våra politiska sakfrågor, säger hon.

Hon tror att uppgången kan kopplas till att partiet fått mer fokus på sina politiska förslag.

– Stefan Löfven har varit ute i flera olika intervjuer och flera tv-kanaler så jag tror att många har sett honom. Men jag tror också att detta beror på att vi haft möjligheter att visa upp flera andra duktiga företrädare som pratat och varit aktiva i flera politikområdet. Vi har helt enkelt haft möjlighet att komma ut med våra politiska förslag, säger Carin Jämtin.

29, 2 procent av väljarna skulle lägga sin röst på Socialdemokraterna om det var val i dag enligt den nya väljarbarometern. Det innebär att nästan 280 000 nya sympatisörer har tillkommit för partiet.

Största förlorarna i mätningen är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som tappat 2,1 respektive 2,2 procentenheter.

Moderaterna är fortfarande det parti som har störst väljarstöd, men gapet mellan blocken har minskat något. Skillnaden är nu mindre än två procentenheter, 48,3 för regeingspartierna mot 46,4 för de rödgröna. Men Kristdemokraterna hamnade precis under fyraprocentsspärren och utan deras röster är det rödgröna blocket större.

Även om mätningen visar att det går bättre för Socialdemokraterna så tror Carin Jämtin att det väntar hårt jobb framöver.

– Den här opinionsundersökningen visar att vi fortfarande ligger under senaste valets valresultat, och vi måste jobba mycket hårdare för att komma upp högre.

Att Socialdemokraterna går upp är inte förvånande, enligt Sverker Gustafsson, professor i statskunskap vid Uppsala Universitet.

– Det är inte så förvånande givet hur långt siffrorna hade gått ner. Det som händer nu är väl att siffrorna fjädrar tillbaka, säger han till Alltid Nyheter.

Sverker Gustafsson menar att flertalet av partiets sympatisörer återvänder till partiet, men om uppgången kommer att fortsätta går inte att säga ännu.

Enligt Gustafsson hänger nu mycket på vad som händer på den svenska arbetsmarknaden och om arbetslösheten stiger.

Ekot