Iran stoppar exporten av olja till två västländer

Konflikten mellan Iran och västvärlden fördjupades ytterligare i dag när Iran meddelade att landet stoppar all export av råolja till brittiska och franska företag.

Beskedet kom i dag på iranska oljedepartementets hemsida. Talespersonen Ali Reza Nikzad uttalade att exporten till brittiska och franska företag har stoppats och att Iran kommer att sälja sin olja till andra kunder. Åtgärden betraktas som ett svar på EU:s oljeembargo mot Iran som träder i full kraft i sommar.

Turerna är många i konflikten mellan Iran och västvärlden. Tidigare i veckan varnade Iran för att stoppa oljeleveranser till flera EU-länder.
Men det är osäkert om beslutet från Iran får så stor effekt. Europeiska företag har redan stoppat många affärer med Iran i samband med de allt strängare sanktionerna och som förberedelser inför oljeembargot. Franska företaget Total rapporteras till exempel redan ha slutat att köpa råolja från Iran.
EU-kommissionen uttalade i veckan att det inte kommer att bli brist på olja om Iran stoppar leveranser eftersom det finns tillräckligt i lager för 120 dagar framöver. Bland Europas länder kan Grekland bli det land som påverkas mest av störningar i oljeleveranserna.
Saudiarabien har erbjudit extra olja till Europa, något som Iran kritiserat. Ungefär 20 procent av Irans oljeexport går till EU. Enligt landets regering kommer inte EU:s planerade importstopp av iransk olja att ha några effekter för landets totala oljeförsäljning. Istället blir resultatet att oljepriserna går upp, enligt Iran.
Häromdagen skickade Iran, i en styrkedemonstration, in krigsfartyg i Medelhavet. USA diskuterar samtidigt med Israel det upptrappade läget. Huvudorsaken till konflikten är västliga länders misstankar om att Iran framställer kärnvapen.