Korruption en orsak till usel grekisk ekonomi

1:33 min

I dag träffas Eurozonens finansministrar återigen för att diskutera nya nödlån till Grekland, som hotas av statskonkurs. En förklaring till den urusla grekiska ekonomin är den höga graden av korruption i samhället, som till exempel i sjukvården, där patienterna ofta måste muta läkarna.

Kostas, som inte vill säga sitt efternamn fick betala läkaren när hans mamma skulle göra en operation.

– Han fick knappt 20 000 kronor, eftersom vi ville ha en viss doktor, och för att komma före i kön, och självklart var det svarta pengar, säger han.

Undersökningar från Transparency International visar att sjukvården är ett av de områden i det grekiska samhället där korruptionen är störst. Mer än vad tredje grek som använt det offentliga sjukvårdssystemet har betalat mutor till exempel för att få en bättre plats i kön och läkarna överdebiterar staten för utrustning och mediciner.

Pavlos Papanikolaou betalade 4 000 kronor till läkaren för att hans gudfar skulle få slippa vänta på en viktig operation, men han tycker det är djupt orättvist att den som har pengar kan rädda sig själv.

Grekland är ett av de länder i Europa där graden av korruption är högst enligt Transparency International, och svarta pengar beräknas stå för en tredjedel av bruttonationalprodukten. Internationella valutafonden och EU kräver nu åtgärder för att minska korruptionen.

Analytikern George Tzogopoulos, på den grekiska tankesmedjan Eliamep, säger att korruptionen i sjukvården är en bidragande orsak till landets djupa ekonomiska kris.