Tyskland

Joachim Gauck föreslås som ny president

1:58 min

Det blir en före detta östtysk frihetskämpe som med stor sannolikhet blir ny president i Tyskland. I går enades regeringen Merkel och oppositionen om att nominera den 72-årige Joachim Gauck till posten.

Den 72-årige Joachim Gauck var klart tagen när han i går kväll med förbundskansler Merkel och fyra andra partiledare vid sin sida presenterades som blocköverskridande kandidat för det tyska presidentämbetet. Därmed efterträder han Christian Wulff som avgick som president i fredags.

Gauck har verkligen varit med om spännande dagar. Uppvuxen i förre detta DDR, präst till yrket och så småningom framstående frihetskämpe i den östtyska demokratikampen. Efter återföreningen arbetade han under nästan tio års tid som chef för myndigheten som hanterar den förre detta östtyska säkerhetspolisen Stasis kontroversiella arkiv.

Tv-kanalens ZDF:s chefredaktör Peter Frey sa att det är närmast att betrakta som ett politiskt under: Två före detta Östtyskar längst upp i tysk politik. Förbundskansler Angela Merkel levde ju också i DDR fram tills dess muren föll.

Merkel var ändå den som tvingades ge efter i går. Hon ville först inte ge sitt stöd till Gauck eftersom hon för två år personligen drev igenom valet av Christian Wulff mot just Gauck, som även då var oppositionens kandidat.

Men under gårdagen satte regeringspartnern, liberala FDP, kristdemokraterna och Merkel under stark politisk press genom att öppet ställa sig bakom Gauck som kandidat tillsammans med oppositionen. Därmed var Merkel tvungen att backa för att undvika en akut regeringskris.

Men samtidigt får nu Tyskland snabbt en ny president och det politiska livet behöver inte lamslås av en uppslitande strid om presidentposten mitt under brinnande skuldkris. Dessutom kan Merkel möjligen i eventuella koalitionsförhandlingar efter nästa års val till förbundsdagen använda eftergiften mot oppositionen till sin egen fördel.