Dyra bostäder stoppar kineser från att gifta sig

1:32 min

Hälften av alla unga kineser väntar med att gifta sig på grund av de höga bostadspriserna enligt en opinionsundersökning nyligen. Det senaste decenniet har fastighetspriserna skjutit i höjden, men lönerna har inte hängt med. För de som faktiskt köpt en lägenhet väntar nu nya fallgropar.

– Jag letade i ett halvår, både på Internet, genom vänner och genom mäklarfirmor innan jag till slut hittade en lägenhet, säger Huang Shan.

Han är en av alla de miljontals unga kinesiska män som varje år är pressade av samhällsnormerna att skaffa sig en lägenhet för att kunna gifta sig. Många unga kvinnor, och i synnerhet deras föräldrar, ställer detta som ett helt naturligt krav.

Det är mycket dyrt. En tvårumslägenhet innanför fjärde ringvägen i Peking kostar i snitt ungefär två miljoner kinesiska yuan, eller lite drygt två miljoner svenska kronor. Det innebär en ränte och amorteringskostnad om ungefär 7000 yuan i månaden. Samtidigt är medelinkomsten i Peking bara 4500 yuan.

Lägenheten som Huang Shan köpte låg ute vid sjätte ringvägen. Det var en etta på 40 kvadratmeter och den kostade ungefär en miljon yuan.

– Jag lånade hälften av pengarna från släkt och vänner och hälften från banken, säger Shan.

Shan kan mycket väl ha hamnat i rävsaxen. Det senaste halvåret har fastighetspriserna i Kina faktiskt börjat sjunka. Prisfallet är en följd av de nedkylningsåtgärder som regeringen vidtagit för att undvika en kollaps av den överhettade fastighetsmarknaden.

Kanske kommer de åtgärderna på sikt att göra det lättare för unga par att köpa sig en bostad. Samtidigt är risken att de sjunkande priserna kommer att göra det omöjligt för dem som redan köpt fastigheter att någonsin byta bostad.