Forskare vill se mer kaninkött på svenska tallrikar

Svenskarna äter allt mer kött och om vi ska tänka klimatsmart och spara på resurserna bör vi byta ut en del av nötköttet mot kaninkött menar forskaren Carl-Gustaf Thulin vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vi måste tänka på vilket kött vi stoppar i oss och hitta alternativ till nöt- och lammkött. Det är bra kött men vi måste tänka på att hitta mer resursvänliga alternativ, säger Carl-Gustaf Thulin, docent och föreståndare vid centrum för vilt- och fiskforskning på Sveriges lantbruksuniversitet.

Enligt preliminära siffror från Jordbruksverket åt varje svensk i genomsnitt 86 kilo kött under 2011. Det är nytt rekord och ökningen utgörs till stor del av nötkött, kanske ett resultat av nya mattrender.

– Det är gott med kött. Men det är också en diettrend där man ska äta mer protein än kolhydrater, säger Carl-Gustaf Thulin.

Den ökande konsumtionen av nötkött anses leda till mer utsläpp av växthusgasen metan och en negativ klimatpåverkan. Carl-Gustaf Thulin föreslår därför att man satsar mer på kaninuppfödning för att komplettera produktionen av nötkött.

– Till skillnad från idisslande djur är kaninens klimatpåverkan mindre eftersom nivån av metangas är lägre. I det avseendet skulle kaninen vara ett bättre alternativ, säger Carl-Gustaf Thulin.

Själv har han ägnat sin forskning åt viltkött och fisk som alternativ till den nuvarande köttproduktionen men också intresserat sig för hardjuren, där kaninerna ingår, och deras genetik.

Den 22 mars håller han seminariet ”Kaniner, kaniner, kaniner” för att lyfta frågan om kaninuppfödning för matproduktion.

– Kanin är stort produktionsdjur i södra Europa, men används också för medicinsk forskning. Dessutom är den eftertraktad för sitt skinn, säger Carl-Gustaf Thulin.

Varför är kanin ett bättre alternativ än till exempel kyckling?

– Jag kan egentligen inte säga att kanin är bättre. Det beror på hur man utfodrar kycklingen. Det foder som kaninen äter i form av hö, halm och morötter är bättre än fiskmjöl som många kycklingar äter, säger Carl-Gustaf Thulin. 

Hur ska man få svenskar att vilja äta mer kanin?

– Jag förstår att det kan verka provocerande att föreslå att man ska äta mer kanin i ett land där man tycker att kaniner är så gulliga men jag tycker att det är viktigt att ställa oss frågan varifrån djuren vi äter kommer. Man kan tycka att vi inte ska äta kaniner för att de är så söta men köttet vi äter i dag kommer faktiskt från djur och grisar är lika gulliga som kaniner, säger Carl-Gustaf Thulin.