Svensk ekonom: Tuffa sparkrav fel för Grekland

1:51 min

I dag träffas eurozonens finansministrar i Bryssel för att besluta om ett nytt stödpaket till Grekland. Villkoren för programmet är nya tuffa besparingar som sänkta löner och pensioner. Men det finns ekonomer som anser att åtstramningar är fel väg att lösa skuldkrisen.

Nationalekonomen Sandro Scocco, på tankesmedjan Global utmaning, varnar för konsekvenserna av fler svältkurer.

– Fortsätter man detta på europeisk nivå kommer vi att hamna i en recession i Europa. Det innebär att ekonomierna kommer att börja krympa. Vi kommer att få problem med den stora arbetslösheten som redan är stor, säger han.

När finansministrarna bänkar sig för ännu ett möte om Grekland i dag står ett nytt stödprogram på dagordningen.

Det omfattar stöd på 130 – 145 miljarder euro, men motkraven är tuffa. Grekland tvingas spara 3,3 miljarder euro i år och sänka löner och pensioner samtidigt som ännu fler offentliganställda ska tvingas sluta.

Nationalekonomen Sandro Scocco skriver för tankesmedjan Global utmaning i en debattartikel i Svenska dagbladet i dag att finansiella räddningspaket och budgetåtstramningar förvärrar problemen.

– Det som kommer att hända om Grekland tvingas spara ännu mer är att man säger upp ännu fler offentliganställda och direkt påverkar arbetslösheten. Det andra är att de som hade inkomst av det offentliga eller privata, som nu förlorar sina jobb, inte kommer att köpa nya kylskåp, de kommer att köpa mindre mat, och så vidare. Då krymper ekonomin. Grekland har redan i dag en arbetslöshet på 20 procent, och arbetslösheten kommer att stiga ytterligare, säger Sandro Scocco.

Hans lösning går ut på en politik som tar itu med skulder samtidigt som den stimulerar tillväxten.

– En sak som vi tycker är väldigt tydlig är att vi har haft en enorm inkomstökning för de rikaste 5 procenten. Här måste man omfördela tillbaka till konsumtion. Den rika delen av samhället sparar sina pengar och då blir det inga kylskåp. En av de mest avgörande frågorna i det här läget är hur vi ska upprätthålla konsumtionen, samtidigt som vi avvecklar skulderna. Det är naturligtvis jättesvårt, säger Sandro Scocco, nationalekonom på tankesmedjan Global utmaning.