Svarthandel med lägenheter ökande problem

2:00 min

Handeln med svartkontrakt på bostadsmarknaden ökar - det anser forskare som Sveriges Radio talat med. Mona från Stockholm sålde förra året sin bostadsrätt och ville inte låna pengar för att köpa en ny lägenhet. I stället fick hon kontakt med en man som lovade hjälpa henne köpa en hyresrätt svart.

– Vi ringde honom och sen så sa jag hur mycket pengar jag hade och vad jag sökte, var någonstans, och så sa han att han behövde lite tid, typ en vecka och så ringde han upp mig och så hade han fyra olika förslag, säger Mona, som egentligen heter något annat.

För 225 000 kronor kunde Mona välja mellan olika tvåor i Stockholms innerstad. Hon kunde flytta in direkt och allt hon behövde var en annan adress så att ett så kallat skenbyte kunde gå igenom. Det skulle den så kallade svartmäklaren fixa medan hon bodde i lägenheten.

Mannen fick först 25.000 kronor av Mona för att fixa adressen och sen när han sa att han hade gjort det fick han 25.000 kronor till. På olika ställen i stan överlämnades pengarna över till honom kontant.

– Det kan ju tyckas naivt men vi hade daglig kontakt, han ringde hela tiden, det kändes som han var seriös. Så då hade han alltså fått 50 000 av mig och då gick han upp i rök helt och hållet.

Svarthandeln kan ske mellan två hyresgäster eller med hjälp av hyresvärdar som medvetet tittar åt ett annat håll eller genom så kallade svartmäklare.

Det finns nästan inga studier som kartlägger svarthandeln, men den är ett ökande problem enligt Gunnar Blomé, doktor i fastighetsekonomi på Malmö högskola.

- Det har varit ett eskalerande problem sedan 80-talet och framåt. Sen har det i perioder, i början av 90-talet bland annat, då det fanns ett visst överskott på bostäder, sjunkit. När det nu är tillbaka på nivåer när det är väldigt svårt för vissa grupper att komma in på hyresmarknaden så ökar det väldigt kraftigt igen, säger han.

Mona lyckades efter ett år få sina pengarna tillbaka genom en bekant som kände mannen ifråga.

– Jag kommer aldrig igen försöka mig på någon form av svartkontraktsupplägg. Man gör ju någonting som man vet inte är schysst mot andra som står i kö. Men i den här bristen på bostäder, det blir liksom sjukt, säger hon.

Johanna Hinteregger, P1 Morgon