
Socialförsäkringsministern bad om ursäkt
Oppositionen har under dagen hotat med att eventuellt väcka en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Ulf Kristersson eftersom han tidigare sagt att han inte tänker följa riksdagens beslut om ändringar i socialförsäkringen. Men Ulf Kristersson ber nu om ursäkt för sitt uttalande.
– Om jag har uttryckt mig slarvigt ber jag om ursäkt, det har inte varit min avsikt. Jag har själv varit riksdagsman i tio och jag vet vilket tungt arbete de har och jag har stor respekt för det. Jag vill inte på något vis antyda att regeringen inte tar riksdagen beslut på stort allvar för det vore helt fel, det gör vi. Vi tar hela frågan på allvar, säger Ulf Kristersson.
Sakdiskussionen gäller på vilket sätt de som varit sjuka i 180 dagar ska söka arbete. Enligt det regelverk som infördes av den nuvarande regeringen ska den sjukas arbetsförmåga ställas mot "den reguljära arbetsmarknaden".
Den samlade oppositionen har i riksdagen röstat igenom att det skulle ändras till mot "normalt förekommande arbete" och att regeringen ska återkomma med ett förslag om det senast den 1 mars.
Ulf Kristersson är kritisk mot båda begreppen och vill nu efter sin ursäkt diskutera med riksdagen om det finns ett bättre tredje alternativ.
– Jag ser att riksdagen pekar på ett väsentligt problem i den nuvarande lagstiftningen som jag har stor respekt för. Jag ser också att vi hade de problemen tidigare också. Därför har jag sagt till riksdagen att jag vill ta några dagar på mig för att analysera det samlade situationen innan vi kommer tillbaka inom den tidsram riksdagen har föreslagit, det vill säga före den 1 mars, säger Ulf Kristersson.
Efter Ulf Kristerssons ursäkt tycker Socialdemokraterna inte att det längre är aktuellt att väcka någon misstroendeförklaring och därmed faller frågan. Sven-Erik Österberg är partiets talesperson i riksdagens konstitutionsutskott.
– Han har sagt att han inte tänker bry sig om det här, han har bett om ursäkt för det uttrycket och han säger att han ska återkomma med en analys och då får vi se vad det innebär. Det betyder inte att själva sakfrågan är avslutad men den konstitutionella frågan om han nonchalerar riksdagen har han bett om ursäkt för. Den får vi godta i det här läget, säger Sven-Erik Österberg.