Attackerna under Vilks föreläsning polisanmälda

1:35 min

En bit in i Lars Vilks föreläsning igår kväll attackerades han av flera åskådare som kastade ägg. Föreläsning fick avbrytas men återupptogs senare. Händelsen är nu polisanmäld.

Det var flera åskådare som började kasta ägg och snöbollar en bit in i Lars Vilks föreläsning om yttrandefriheten och dess begränsningar. Livvakter förde snabbt Vilks ut ur lokalen och polisen tog hand om äggkastarna.

Enligt P4 Värmlands reporter var det en uppjagad och stundtals kaotisk stämning i lokalen. Äggkastarna ropade också slagord.

Efter tumultet återupptog Lars Vilks sin föreläsning.

– Man måste ha sina livvakter med sig numera som kan ingripa. Det är trist att det är just ett universitet. Det blir alltid problem när folk ska bete sig utomparlamentariskt, sa Lars Vilks efter föreläsningen.

Studentkårens ordförande Susanna Göransdotter var en av åskådarna i lokalen:

– Jag märkte att det ställde sig ett tiotal individer upp och kastade snöbollar och ägg. Polisen agerade snabbt och fick ut äggkastarna. Sen blev det tydligen en diskussion mellan grupper i aulan.

Polisen lyckades identifiera ett antal av de som kastade ägg och de som skrek rasistiska åsikter och har nu upprättat en anmälan om ofredande och störande av allmän sammankomst.

Lars Vilks var inbjuden av utrikespolitiska föreningen på universitetet. Föreningen var också väl medveten om att Vilks närvaro kunde provocera. Igår sa Mazlom Dogan på utrikespolitiska föreningen så här till P4 Värmland:

– Om man tittar på tidigare föreläsningar så har det uppstått starka känslor och protester. I Uppsala blev folk arresterade. På grund av Lars Vilks hotbild har det pratats mycket om säkerheten i samarbete med polisen och universitetet har också visat stor förståelse och hjälpt oss med flera praktiska delar.

Lars Vilks har hotats till livet flera gånger sedan Nerikes Allehanda publicerade hans teckning av profeten Muhammed som rondellhund 2007.

Lars Vilks har också blivit attackerad tidigare. Förra året överfölls han vid den filosofiska fakulteten i Uppsala.