Blixthalka orsakade kaos i trafiken

Svår halka rådde på många håll på onsdagsmorgonen vilket ledde till åtskilliga trafikolyckor, avåkningar och köer.

Torbjörn Karlsson är vakthavande befäl vid polisen Uppland och säger att han aldrig tidigare varit med om så många olyckor på så kort tid.

Har du varit med om så här många olyckor på så kort tid tidigare?

– Inte på så här kort tid, nej, säger Torbjörn Karlsson. 

På bara ett par timmar inträffade över 20 olyckor bara i Uppland och där kallade akutmottagningen in extrapersonal för att klara situationen.

I flera län i mellersta Sverige och norra Götaland har det inträffat mängder av olyckor. Lastbilschauffören Jani Puurinen berättar om vad han råkade utför på E20 utanför Mariestad tidigare i dag.

– Det var lite halt, jag bromsade in för en tidigare olycka och då gled släpet ner i diket. Jag bromsade en tvåhundra, trehundra meter men det hände inte så mycket, säger Jani Puurinen.

Många bussar fick under morgonen och förmiddagen ställas in på grund av den extrema halkan. Många trafikanter blev stående efter att olyckor orsakat stopp i trafiken.

Annika Canaki är underhållsansvarig på Trafikverket och hon säger att det är regn i kombination med kalla vägbanor som skapat den extrema situationen.

– Har man salt på vägbanan och det kommer väldigt mycket regn så späds saltet ut och till slut blir det en så låg koncentration av salt att vattnet på vägbanan helt enkelt fryser, säger Annika Canaki.