Fansenvargen

Polisinspektör kritisk till lång utredning

1:18 min

Ett år efter att en illegalt dödad varg hittades vid sjön Fansen i Bollnäs kommun, så lämnade i går polisinspektör Sven Lind utredningen till en miljöåklagare i Östersund. Och Sven Lind är självkritisk till att det har tagit så lång tid.

– Slutprodukten är vi nöjda med men vi är inte nöjda med utredningen, för jag anser att den har tagit för lång tid. Det har gått ett drygt ett år sen brottet skedde och fram tills dessa att vi har fått fram det till åklagaren, säger Sven Lind, utredare vid Gävleborgspolisen.

Varför har det tagit så lång tid?
– Det är väntan på olika analyser från olika ställen och än är vi inte riktigt färdig med alla analyser, en ligger kvar på ett norskt labb som vi kanske kan få svar på om en vecka.

Det är ett hårstrå som är funnit på den beslagtagna skoter, som polisen misstänker ha används när en ung varg-tik dödades vid sjön Fansen för cirka ett år sedan. Om hårstrået visar sig komma från en varg så stärker det naturligtvis polisens misstankar mot dom bägge männen som är misstänkta för grovt jaktbrott.

– Skulle det i motsvarande mån visa sig att det inte är ett hårstrå från en varg så är det positivt för de misstänkta, säger Sven Lind.

Nu är det upp till en miljöåklagare i Östersund att bedöma om bevisningen räcker för åtal. Men Sven Lind tror att så kommer att ske.

– Det vet jag att det kommer att göra såvida hon inte ändrat i natt då. Förhoppningsvis kommer det där att ligga hos tingsrätten i nästa vecka, säger Sven Lind.