Meddelande-appar slår hårt mot teleoperatörer

De datorlika mobiltelefonernas frammarsch har inte enbart gett ökade intäkter och större efterfrågan på bredband för alla teleoperatörerna. Nya siffror idag visar att operatörerna förlorar pengar i ett annat segment.

Gungor och karuseller passar sällsynt bra in för att beskriva det som sker nu.

Operatörerna tjänar pengar på att allt fler vill ha mobilt bredband.  De apparater som driver utvecklingen är i hög grad datorlika mobiler, eller smartphone. Det är gungan.

Karusellen är alla applikationer som utvecklas för de smarta mobilerna.

Telekomoperatörerna förlorade 2011 nära 14 miljarder dollar, nästan 100 miljarder kronor räknar på en dollarkurs på 7 kronor. Det motsvarar nästan tio procent av hela omsättningen, världen över.

2010 förlorade operatörerna nära 9 miljarder dollar när konsumenterna valde bort sms:ande.

Bland de mest nedladdade apparna är de som gratis förmedlar text och bild mellan användarna. De växer nu på bekostnad av sms-meddelandena, enligt en rapport från analysföretaget Ovum, rapporterar brittiska affärstidningen Financial Times.

Apparna Whatsapp och Viber, och inbyggda appar i mobiler från Blackberrry och Apple är främsta hotet mot operatörernas vinster. I Holland har operatören KPN förlorat stora pengar.

Problemet är störst i länder som Holland där operatörerna tar betalt för varje enskilt sms. I andra länder har bolagen anpassat sig och paketerar sms-kostnaden i den totala kostnaden för ett abonnemang.

Att konsumenterna allt mer väljer att skicka meddelanden i sociala medier generellt beräknas kosta operatörerna stora belopp framöver, enligt en beräkning från ett annat analysföretag.

För varje tioprocentig ökning av antalet smartphone-användare förlorar operatörerna i Europa 1,5 miljarder dollar, 10,5 miljarder kronor, i intäkter.