damallsvenskan

Här har du din karriär, Marta

80 mål på 72 landskamper. Det räcker så för att inse Marta Vieira da Silvas storhet på fotbollsplanen. Nu är hon tillbaka i Sverige och damallsvenskan.

Det blev fyra säsonger i Umeå sist det begav sig. Och givetvis gjorde den då knappt 20-åriga brasilianska anfallstalangen succé. 111 mål på 103 matcher.

Nu är hon efter sammanlagt fyra säsonger i den amerikanska proffsligan tillbaka i Sverige och damallsvenskan. Storsatsande Tyresö, som slutade trea i serien förra året, presenterade på onsdagen det minst sagt spektakulära nyförvärvet.

Den nyblivna 26-åringen kommer närmast från det nu nedlagda amerikanska proffslaget Western New York Flash. Men nu ska vi backa bandet betänkligt. Till året då en 14-årig Marta blev upptäckt av Helena Pacheco i Rio de Janeiro.

Det blev två säsonger i Rio-klubben Vasco da Gama för Marta, som då inte utmärkte sig som någon större målskytt. Talangen fanns i öveflöd, men det blev bara fyra mål på sexton matcher. 2002-2004 spelade Marta för den lilla klubben Santa Cruz innan flytten över Atlanten.

I Umeå blev hon nästan omedelbart lagets stora stjärna och kreatör genom det mesta av offensiven gick via. Det blev dock inte SM-guld den första säsongen (2004). Umeå fick se sig slagna av Djurgården med en ynka poäng. Detta trots att Umeå gjort 32 mål fler än mästarlaget Djurgården.

Men för Marta personligen var denna säsong hennes internationella genombrott på klubblagsnivå. Det blev totalt 22 mål för den tekniska brasilianskan och hon bidrog även till Umeås seger i Womens champions league.

Säsongen därpå tog Marta och Umeå gruvlig revansch när man joggade hem ligatiteln utan att ha förlorat en enda match.

2007 vann Umeå dubbeln, det vill säga både ligan och cupen. Marta gjorde 25 mål och dominerade svensk klubbfotboll som aldrig förr.

I fotbolls-VM samma år tog sig Martas Brasilien till final, bland annat efter storseger (4-0) mot USA i semifinalen. Marta stod för två av de fyra målen och Brasilien sågs som väl så bra som förhandsfavoriten Tyskland inför finalen.

Tyskorna visade sig dock vara starkast när det gällde som mest och vann VM-finalen med 2-0. Marta missade en straff vid underläge 0-1 för Brasilien.

Året efter blev det ytterligare en silvermedalj för Brasilien, i OS-turneringen i Peking. Den här gången var det USA som besegrade Brasilien i finalen med 1-0.

VM 2011 var en ännu större besvikelse för Marta och Brasilien. Laget slogs ut redan i kvartsfinal av blivande finallaget USA i en oerhört dramatisk och välspelad match. Det hjälpte då föga att Marta gjorde fyra mål och två assist i turneringen.

Marta har utsetts till världens bästa fotbollsspelare fem år i rad (2006, 2007, 2008, 2009, 2010). 2011 tilldelades priset Japans mittfältsstjärna Homare Sawa, som därmed blev den förste spelaren att bryta brasilianskans totaldominans.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se