Sörmland

Kritik mot sprututbyte för missbrukare

1:47 min

Beroendecentrum i Eskilstuna är kritiska till landstingets initiativ att starta ett sörmländskt sprututbytesprogram för missbrukare. Något som kommer att minska smittspridningen av HIV och hepatit C bland missbrukare, enligt Landstinget.

– Det finns flera problem med att starta ett sprututbytesprogram. Man har hävdat att sprututbyte skulle minska risken för HIV-spridning bland drogmissbrukare, vi anser att det inte är helt klart vetenskapligt bevisat. I Sörmland har vi inte haft en nyupptäckt HIV-infektion bland drogmissbrukare på tio år, säger Orsolya Hoffmann överläkare på Beroendecentrum i Eskilstuna.

Orsolya Hoffmann menar att ett sprututbytesprogram inte är rätt sätt att locka missbrukare till vården.

– Beroende är en sjukdom, den ska behandlas. Sprututbyte är ingen behandling. Vi som behandlar ska inte delta i att upprätthålla missbruket. Först ska vi hjälpa till att dela ut sprutor vilket i princip innebär att vi säger "här, fortsätt injicera", och sen helst plötsligt ska vi behandla och säga att "nu får du inte injicera längre". Det blir väldigt konstigt, säger Orsolya Hoffmann, överläkare på Beroendecentrum i Eskilstuna.