damallsvenskan

Därför väljer Marta Tyresö FF

3:11 min

Världens bästa fotbollspelare återvänder till Sverige och damallsvenskan. På onsdagen presenterade hårdsatsande Tyresö Marta Vieira da Silva som deras senaste nyförvärv.

– Sverige känns som mitt andra hemland, Stockholm är en jättevacker stad och jag är glad över att vara tillbaka, sa en känslosam Marta på presskonferensen.

– Vi har ett bra lag och en massa mål som vi ska klara i år. Jag vill hela tiden utvecklas i min fotboll och därför valde jag Tyresö, tillägger Marta som skrev på tvåårskontraktet i samband med presskonferensen.

Marta lämnade Umeå IK 2008 efter fyra oerhört framgångsrika år i klubben. 26-åringen gjorde totalt 111 mål på 103 matcher för Västerbottenklubben.

Nu är storstjärnan, som blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare fem år i rad (2006, 2007, 2008, 2009, 2010), återvänt till Sverige och damallsvenskan. Den här gången föll valet på storsatsande Tyresö.

Klubben slutade fyra förra säsongen, men utmanade länge om seriesegern. När klubben presenterade sin treårsplan förra året var målsättningen att ta SM-guld denna säsong.

– Jag vill såklart hjälpa laget att vinna allsvenskan och svenska cupen, så att vi kan spela Champions league nästa år. Samtidigt ska vi jobba hårdare för att få mer publik på matcherna och stärka damfotbollen, säger Marta till Radiosporten.

Och klubben har verkligen alla möjligheter att lyckas med den högt ställda målsättningen. inför den här säsongen har man, förutom Marta, värvat  Linda Sembrandt, Lisa Kling, Lisa Dahlkvist, Caroline Seger samt Veronica Boquete.

Tre av dessa (Sembrandt, Dahlkvist och Seger) är svenska landslagsspelare och mexikanskan Boquete utsågs förra säsongen till Årets spelare i den nordamerikanska proffsligan, WPS.

WPS kommer inte att spelas under 2012 efter en långvarig konflikt mellan förbundet och klubbägare. Men detta beslut påverkade inte Marta.

– Jag hade bestämt mig tidigare att jag skulle tillbaka till Sverige. Det har inte betytt någonting. Men det är klart jag vill att WPS ska fortsätta, det är viktigt för damfotbollens värde, men jag skulle inte spelat där i år.

Tyresö vill inte avslöja vad det senaste nyförvärvet, Marta, kommer att kosta klubben. Värvningen finansieras med hjälp av klubbens största sponsorer.


Så här skulle en tänkbar startelva kunna se ut:

Målvakt Carola Söberg

Backlinje (fr. höger) Annica Svensson (landslagsspelare, Sve), Johanna Frisk (Sve), Linda Sembrant (landslagsspelare, Sve), Line Röddik Hansen (Danmark)

Mittfält (fr. höger) Elaine (landslagsspelare, Bra), Lisa Dahlkvist (landslagsspelare, Sve), Caroline Seger (landslagsspelare, Sve), Kirsten van de Ven (landsslagsspelare, Hol)

Anfall Marta (landslagsspelare, Bra), Madelaine Edlund (landsslagsspelare, Sve)

Kommentar: Marta troligtvis i fri roll. Oklart också om/hur/var det spanska nyförvärvet Veronica Buquete passar in (och alltså på vilken spelares bekostnad).

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se