Greklands betyg sänks ytterligare två steg

2:30 min

Kreditvärderingsinstituet Fitch skriver ner Greklands kreditvärde två steg. Samtidigt samlas Greklands parlament för att diskutera överenskommelsen med de övriga euroländerna om villkoren för ett nytt räddningspaket.

Reaktionerna runt om i världen har varit återhållsamma på gårdagens besked om ett nytt räddningspaket till Grekland. Tvivlet sprider sig om det ska räcka till för att rädda landet.

I dag kom besked från kreditvärderingsinstitutet Fitch: Greklands kreditvärde skrivs ner två steg till, till C.

Det betyder, enligt institutet, att det är mycket sannolikt, att Grekland kommer att bedömas ha ställt in sina betalningar inom en mycket snar framtid. Det är oklart vad det här kommer att få för konsekvenser.

Det Fitch förutspår är troligen inte en total statsbankrutt, utan det som kallas en begränsad betalningsinställelse.

Bakgrunden är att Grekland är på väg mot en överenskommelse med landets privata långivare om att deras fordringar på landet ska skrivas av med nästan tre fjärdedelar.

Eftersom inte alla privata långivare tänker gå med på en sån nedskrivning, så är Grekland på väg att stifta en lag, som tvingar alla andra att förlora lika mycket pengar.

Ingen vet riktigt vad som blir följden om Grekland förklaras ha ställt in sina betalningar.

Då löses nämligen en massa låneförsäkringar ut. Det är oklart hur mycket pengar det handlar om, och vilka som i så fall förlorar på händelseutvecklingen.

I eftermiddag ska Greklands parlament börja diskutera alla detaljer i överenskommelsen om ett nytt räddningspaket. Och den diskussionen sker alltså mot en allt mörkare bakgrund.

I dag meddelade regeringen dessutom att årets underskott i statsbudgeten kommer att bli ännu större än beräknat: Nästan sju procent, istället för fem och en halv