Protester mot nya grekiska åtstramningar

1:38 min

I Aten fylldes i kväll gatorna återingen av tusentals demonstranter som protesterade mot planerna på nya åtstramningar. Samtidigt har det i dag kommit nya besked om en allt djupare kris i landet.

Tusentals demonstranter trotsar i kväll kylan och regnet framför parlamentsbyggnaden i Aten.

Innanför den gula fasaden sitter flera parlamentsutskott och förbereder de lagändringar som krävs för det nya åtstramningspaket som Grekland utlovat i utbyte mot ännu ett räddningspaket.

Men samtidigt reses nu allt fler frågetecken kring om det nya räddningspaketet ska räcka till för att rädda landet. "Om jag ska vara ärlig så har jag mina tvivel", sa Nederländernas finansminister De Jager till den franska tidningen Le Monde i dag.

I dag kom besked från kreditvärderingsinstitutet Fitch: Greklands kreditvärde skrivs ned två steg ytterligare, till "C". Det betyder, enligt institutet, att det är mycket sannolikt, att Grekland kommer att bedömas ha ställt in sina betalningar inom en mycket snar framtid.

Det är oklart vad det här kommer att få för konsekvenser. Det Fitch förutspår är inte en total statsbankrutt, utan det som kan översättas med en begränsad betalningsinställelse. Ingen vet ändå inte riktigt vad som skulle bli följden.

Dessutom meddelade regeringen att årets underskott i statsbudgeten kommer att bli ännu större än beräknat, nästan sju procent av bruttonationalprodukten, istället för fem och en halv.

Anledningen är att regeringen underskattat hur mycket åtstramningarna drabbar statskassan i form av ökad arbetslöshet, minskade skatteintäkter och ökat arbetslöshetsunderstöd. Åtstramningar som nu alltså ska ökas ännu mer.