Merkel: "Dåden är en skam för vårt land"

1:40 min

I dag hölls den nationella minneshögtiden i Berlin över de tio personer, nio med invandrarbakgrund, som mördades av en nynazistisk grupp under 2000-talet. Högtiden ses som en mycket viktig markering i Tyskland mot nynazism och främlingsfientlighet. Förbundskansler Angela Merkel som höll huvudtalet kallade dåden för en skam för Tyskland.

– De här dåden är en skam för vårt land och också ett angrepp mot vårt land, sa förbundskansler Angela Merkel under den mycket högtidliga och sorgliga minnestunden i konserthuset här i Berlin.

På scenen stod tolv ljus, tio symboliserade de tio offren för den nynazistiska gruppen som avslöjades i höstas, ett för alla övriga offer i Tyskland för högerextremistiskt våld och ett för kampen emot alla sådana yttringar som Tyskland nu måste föra.

Angela Merkel bad också om ursäkt till alla anhöriga till mordoffren för att morden under många år avfärdades som uppgörelser i kriminella kretsar eller drogmiljöer.

– Det är särskilt beklämmande och för det ber jag som tysk förbundskansler er alla om ursäkt, sa Angela Merkel.

Avslöjandet att de tio morden begicks av rent rasistiska skäl har varit en chock för Tyskland, där man trott att man kommit långt i kampen mot nynazism och högerextremism. Angela Merkel betonade också att kampen mot de krafterna måste föras av alla medborgare och inte bara av myndigheterna.

– Rasism och intolerans yttrar sig inte först bara i våldshandlingar, sa Merkel och menade att fördomar, likgiltighet och ouppmärksamhet var de viktigaste ingredienserna för den miljö som skapade hatet som orsakade de tio morden.

Senare talade också två mordoffrens anhöriga.