Konsument

Sociala medier skapar beroende

1:49 min

Sociala medier är mer beroendeframkallande än alkohol och nikotin. Med beroendet kommer ångesten och stressen över att ständigt vara tvungen att vara uppkopplad mot internet för att hänga med.

Dan Hasson är stressforskare vid Karolinska Institutet och har exempel på hur illa det kan gå.

– Det var en som beskrev för mig att hennes liv hade mer eller mindre förstörts av att hon hela tiden var tvungen att kolla sin Facebook. Hon försummade familj, jobb och alltihop, så hon hade verkligen Facebook- och mejlberoende.

Tanken med sociala medier är att de ska finnas som ett hjälpmedel för att skapa nätverk och hålla kontakten. På ett av de sociala medierna, Facebook, finns det 600 miljoner aktiva medlemmar över hela världen. I Sverige finns det omkring 4,4 miljoner aktiva konton enligt Facebooks egen statistik.

Uppkopplingshetsen skapar beroende

Nu kommer det ny forskning, från bland annat Chicagouniversitet, som visar att vi blir beroende av dessa sociala medier. Det kallas för uppkopplingshetsen och innebär att vi blir stressade över att hela tiden känna ett behov att gå in och kolla vad folk skriver.

– Vi har nog lite olika behov av hur mycket man vill vara social, få bekräftelse på en uppdatering eller ha koll på vad alla andra gör. Det är ju väldigt individuellt. Det känns lite konstigt att folk stiger upp mitt i natten för att kolla Facebook, men jag tror att om man har det på en lagom nivå och så länge inte någon mår dåligt av det så är det väl ingen fara, säger Erika Johansson från Växjö, en av de miljoner personer som har Facebook.

Sömnen påverkas

Men det finns folk som mår dåligt av det. En annan forskning som nyligen är gjord bland 290 gymnasieelever, visar att deras sömn påverkas av att de känner sig stressade av sociala medier.

– När man mår dåligt över att inte kolla sin Facebook och inser att det handlar om att dämpa sin oro och ångest och när det blir som ett självskadebeteende i stället för att ge energi och glädje, ja då är det ju skadligt, säger Dan Hasson.

Elisabeth Anderberg
elisabeth.anderberg@sverigesradio.se