Åtal väcks i fallet med Fansenvargen

1:41 min

Nu är det klart att det blir ett åtal för grovt jaktbrott mot de två män som misstänkts för att förra året ha kört på en varg med skoter på sjön Fansen i Bollnäs kommun och sedan klubbat ihjäl den, säger miljöåklagaren Åse Schoultz till P4 Gävleborg.

Visserligen är inte alla kriminaltekniska laboratoriesvar klara men bevisläget räcker enligt åklagaren redan i dag för ett åtal. Straffvärdet för grovt jaktbrott är från 6 månader till 4 års fängelse.

– Jag kommer att väcka åtal så snart jag bara får möjlighet. Jag satt inatt och läste igenom hela förundersökningen, säger Åse Schoultz.

Utan att avslöja sin tyngsta bevisning är alltså miljöåklagaren helt säker på att det var de båda misstänkta männen som i februari förra året med skoter körde på en vargtik på sjön Fansen i Bollnäs kommun.

Djuret har sedan enligt obduktionsresultaten slagits ihjäl för att till sist gömmas i snön. De misstänkta förnekar emellertid brott.

– Min klient förnekar all inblandning i det påstådda brottet och enligt den bedömning jag har gjort finns det inte tillräckliga bevis för att binda honom till det påstådda brottet, säger advokat KG Myhrberg som företräder den ene av männen.

Och den andre mannens advokat, P.A Wiklund i Bollnäs, är precis lika tydlig.

– Han förnekar brott. Han har inte varit i de områdena där polisen påstår att han ska ha varit, säger P.A Wiklund.