Löfvens stab - satsning på stabilitet och ekonomi

Ekots inrikespolitiske kommentator Inger Arenander kommenterar Socialdemokraternas nya ledning.

Stefan Löfven skaffar sig större stabilitet i den politiska staben och ökad tyngd i den ekonomiska politiken. Han knyter till sig erfarenhet av arbete i regeringskansliet.

Emma Lennartsson som stabschef och Magdalena Andersson som ekonomisk-politisk taleskvinna har såväl sakpolitisk kompetens som stor rutin av samordning.

Det interna politiska kaos som uppstod när den tidigare ledarduon Juholt-Waidelich arbetade fram och presenterade sitt förslag till ekonomisk politik kommer inte att upprepas.

Stefan Löfvens ledningsgrupp innebär förnyelse på flera poster, men än så länge vet vi inte om det också innebär förändringar av socialdemokraternas politik.

Magdalena Andersson, vars expertområde är skatter, deklarerade att socialdemokraterna inte tycker att jobbskatteavdrag ska "rullas tillbaka".

Flera i Stefan Löfvens lag har varit med förr och tanken är förstås att ta tillvara deras erfarenheter, men flera av dem har också haft centrala positioner för den socialdemokratiska politik som förlorat val två val i rad.

Stefan Löfven gör en chansning med ett gäng politiker som är relativt okända, även i Riksdagshuset.

Även den viktigaste medarbetaren, Magdalena Andersson, är okänd för allmänheten. Hon hämtas utanför Riksdagsgruppen.

Vid presentationen poängterade partiledaren hennes kompetens i sakfrågor, med en lång rad utbildningsmeriter. 

Magdalena Andersson ska matcha finansminister Anders Borg, som hon för övrigt omedelbart berömde för stabila statsfinanser, men kritiserade för misslyckad jobbpolitik.

Magdalena Andersson har varit politiskt aktiv länge och hanterat hundratals politiska sakfrågor på centrala poster i socialdemokratiska regeringskanslier - men inte varit i främsta linjen förrän nu.

Varken hon eller partiledaren Stefan Löfven sitter i Riksdagen, en nackdel och komplikation när allt ska samordnas, men kanske också en fördel i större frihet och mer tid för opinionsbildning.