Barack Obama ber om ursäkt för koranbränningen

1:29 min

USA:s president Barack Obama bad i dag om ursäkt för att amerikanska soldater i Afghanistan bränt exemplar av muslimernas heliga skrift koranen. I dag har det varit fortsatta oroligheter på flera håll i Afghanistan och bland annat sköts två utländska soldater till döds.

Tidigare har USA:s högste militäre befälhavare i Afghanistan framfört en ursäkt för koranbränningen. Men det har inte stoppat protesterna och nu har alltså frågan nått upp till president Obama, som djupt beklagat handlingen i ett brev direkt till sin afghanske kollega Hamid Karzai.

I brevet ska han ha förklarat att det som skedde var ett misstag. Det var vid den amerikanska basen Bagram nära Kabul där det också finns ett beryktat fångläger som ett antal exemplar av koranen brändes upp.

Det har skapat starka protester som i dag gick in på sin tredje dag. Sammanlagt har upp emot tolv människor dödats i oroligheterna. I dag sköts två utländska soldater till döds av en afghansk militär vid en amerikansk förläggning öster om Kabul.

Det hade varit demonstrationer i området och dödsskjutningen kan ha att göra med koranbränningen. Talibanerna har gått ut med ett meddelande där de uppmanar afghaner att anfalla de utländska baserna och döda västerlänningar.

En amerikansk bas i östra Afghanistan belägrades i dag av tusentals människor som kastade stenar och försökte ta sig över murarna. Soldaterna sköt tillbaka och två personer ska ha skadats.

I östra Afghanistan omringades en fransk bas och i norra delen av landet var det oroligt utanför en norsk förläggning, som ligger strax väster om Mazar-e-Sharif där de svenska trupperna har sin huvudbas.