Nya ansikten och nya politiska besked från S

2:03 min

På nya poster i Socialdemokraternas ledning finns bland annat Magdalena Andersson, som blir socialdemokraternas nya ekonomiska talesperson, och Mikael Damberg, som ny gruppledare i riksdagen.

Magdalena Andersson ser fram mot uppdraget.

– Det är jätteroligt att utveckla politiken, jag tycker vi har ett väldigt gott utgångsläge, vi har en trött regering. Ibland känner jag lite grann igen hur vi hade det i regeringsställning 2004, säger Magdalena Andersson

Ditt parti ligger väldigt lågt i opinionen. Vilka förändringar tror du skulle leda till att ni fick ett större väljarstöd?

–  Vi kommer att satsa mycket mer på jobbpolitiken, vi att kommer satsa mer på att få fram fler växande företag och vi vill investera mer i utbildning och kompetens. Här är flera åtgärder som jag är säker på att svenska folket kommer att tycka är spännande, intressanta och framtidsinriktade.

Magdalena Andersson har bland annat en forskarutbildning från Handelshögskolan och har varit statssekreterare på finansdepartementet och arbetat nära Göran Persson i statsministerns kansli. Hennes bakgrund är skälet till att hon får uppdraget, trots att hon inte sitter i riksdagen, enligt partiledaren Stefan Löfven:

--  När man lägger ihop hennes meritförteckning så är den imponerande och jag vet att hon är en alldeles utmärkt person.

Magdalena Andersson vill inte i dag lämna så många konkreta politiska besked, men säger som andra socialdemokraterna regeringens sänkning av restaurangmomsen ska dras tillbaka liksom den generella sänkningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar. Kraftiga höjningar av inkomstskatten, väntar inte.

– Socialdemokraterna har sagt att vi avser inte att backa tillbaka jobbskatteavdragen. Däremot finns det andra förändringar som jag tycker är intressanta att göra, säger Magdalena Andersson.

Skolpolitiska talespersonen Mikael Damberg blir ny gruppledare och kommer att ta partiledardebatterna i riksdagen, och tror på något mer nedtonade diskussioner med statsminister Reinfeldt.

– Jag kanske inte är lika sluggeraktig som Håkan Juholt, jag har mer en annan debattstil. Men det är bra att det finns olika debattstilar i politiken, säger Mikael Damberg.

Fredrik Olovsson, ny vice ordförande i finansutskottet, kommer ta budgetdebatterna.

Andra förändringar är Jennie Nilsson från Halland tar hand om näringspolitiken och Malmöbon Leif Jakobsson skattepolitiken.

Flera tidigare ministrar behåller sina uppdrag som Ylva Johansson, arbetsmarknad, Morgan Johansson rättsfrågor och Sven-Erik Österberg konstitutionsutskottet.