Förluster för grekiska tillgångar redan inräknat

En stor del av riskerna för en grekisk statsbankrutt är nu borta. Sent på torsdagseftermiddagen godkände det grekiska parlamentet de lagändringar som behövs för att de privata långivarna ska tvingas skriva av en stor del av sina fordringar på landet. Europeiska banker och finansinstitutioner har dock redan tagit förlusterna på sina grekiska tillgångar, det visar flera årsbokslut som presenterats i dag.

Inne i den gula parlamentsbyggnaden här vid Syntagmatorget i Aten pågår nu den avslutande debatten om villkoren i det nya räddningspaketet.

En avgörande lagändring godkändes dock redan sent i eftermiddag: Den handlade om villkoren för avskrivningen av de privata långivarnas fordringar på Grekland. Fordringarna ska skrivas ner med nästan 75 procent.

Det beräknas minska Greklands statsskuld med drygt 100 miljarder euro, vilket motsvarar en knapp tredjedel. I dag kom nya besked som visar att långivarna i stor utsträckning redan tagit de kommande förlusterna.

Franska banken Credit Agricole redovisar i dag en förlust för 2011 på nästan en och en  halv miljard euro. Det är en mycket större förlust än väntat och aktierna föll kraftigt efter beskedet.

Enligt banken beror förlusten helt på nedskrivningar av de grekiska tillgångarna. Förutom nedskrivningar av fordringarna på Grekland, har banken tagit förluster på den Grekiska banken Emporiki, som Credit Agricole köpte år 2006, det vill säga ett år innan finanskrisen slog till.

Tyska Commerzbank redovisar en halvering av sitt resultat för 2011 i dag. Huvudorsaken är att banken skrivit ner sina grekiska innehav med en miljard euro. Bland annat har banken skrivit ner sina grekiska obligationer med nästan 75 procent.

Tyska försäkringsbolaget Allianz har skrivit av ännu mer: 1,9 miljarder euro av sina grekiska fordringar. Det gav ett halverat resultat för 2011.

Flera banker och försäkringsbolag har tidigare gjort samma sak. Och fler lär följa. Det innebär att borden nu är rensade från den mesta av den risk som en grekisk statsbankrutt skulle medföra för det finansiella systemet.