Centern våndas inför beslut om datalagring

3:22 min

Regeringspartierna och Socialdemokraterna är överens om att EU:s regler om datalagring av e-post och mobilsamtal ska införas den 1 maj. Men ändå våndas nu flera centerpartistiska riksdagsmän över beslutet. Fredrik Federley är en av dem.

– Vi har diskussion för fulla muggar om hur vi ska hantera frågan och vi har ett väldigt tydligt beslut från stämman. Och det är något som partiet får förhålla sig till. Jag drev linjen på partistämman, väl dokumenterat direktsänt på tv, att partiet borde rösta nej.

Riksdagsmannen Fredrik Federley är alltså är mot lagstiftning om att registrera tidpunkt och plats för när olika personer e-postar och ringer mobilsamtal till varandra. Uppgifterna ska användas i samband med brottsbekämpning.

Centerns partistämma sa i höstas nej till datalagring. Detta trots att Sverige i EU-domstolen riskerar böter på minst sjuttio miljoner kronor för att inte ha infört lagstiftningen i tid. I ett eget program på radiostationen Radio Ett lovade också Federley Piratpartiets partiledare Anna Troberg att han var en datalagringsmotståndare att lita på:

– När frågan kommer upp kommer jag att rösta nej, sa han då.

Men i dag är Fredrik Federley inte lika säker på det löftet:

– Politiken är förunderlig. Någon sa att en vecka i politiken är en evighet. Så kan det vara här också, så vi får se vad som händer, säger han.

En centerpartistisk riksdagsman som vill vara anonym säger till Ekot att det bästa vore att få lägga ner sin röst. Beslutet går ju ändå igenom.

Men enligt Johan Linander, centerpartistisk vice ordförande i riksdagens justitieutskott, så finns det egentligen inte så mycket att välja på:

– Vi står inför att fast vi inte vill ha det här direktivet så måste vi implementera det i svensk lagstiftning. Det är inte roligt, men vi är skyldiga till att göra det, säger han.

Regeringen vill förstås ha med sig Centerpartiet och för att övertyga eventuellt tvehågsna genomförde centerpartisterna på torsdagseftermiddagen ett seminarium om datalagringen där såväl företrädare för justitiedepartementet och utredaren av hur datalagringen ska bli svensk lag deltog.

Riksdagsgruppen ska diskutera frågan ytterligare en gång före riksdagens omröstning den 21 mars. Även om Centern röstar nej finns en riksdagsmajoritet för att införa lagstiftning om datalagring.