Direktsändningen som försvann

Sveriges Radio och Ekot drabbades i morse av något som liknar de problem kollegerna på Svt nyligen hade när Håkan Juholt meddelade sin avgång i ett köpcentrum i Oskarshamn. Vi fick inte hem ljudet från pressträffen med prins Daniel – där tronföljarens födsel skulle tillkännages.

För oss är händelser som denna en mardröm och vi tar mycket allvarligt på detta, eftersom vi inte klarade av att ge våra lyssnare fullgod nyhetsservice i bland annat P4 klockan 7 denna torsdagsmorgon.

En liten redogörelse för vårt arbete under natten och morgonen:

När den första nyhetsflashen kom, om att prinsessparet åkt till KS i Solna, larmades Ekots tekniker ut till sjukhuset tillsammans med en reporter. Denne Ekomedarbetare avlöstes senare av en erfaren morgonreporter som också var på plats och bevakade presskonferensen. Den tekniker som arbetade med HF-tekniken, alltså vår direktsändningsteknik, var mycket erfaren och på plats i god tid.

Ekot och Vaken i P3/P4 rapporterade under natten löpande om händelseutvecklingen, så även nyhetswebben.

Jag som nyhetschef stod löpande i kontakt med redaktionen och hade under morgonen kontakter med SR:s driftcentral för att säkerställa att allt fungerade.

Direktsändningsutrustningen var testad och klar någonstans mellan klockan 6:15 och 6:30, en utrustning som dessutom användes tidigare under natten av den förste Ekomedarbetaren på plats. Allt tydde på att utrustningen skulle fungera även i samband med prins Daniels tillkännagivande.

Trots detta slogs utrustningen ut strax före klockan 7, vilket gjorde att SR i det sändningskritiska läget inte hade något ljud från Karolinska när pressträffen startade.

En första genomgång visar att även webbkanalen Alltid Nyheter och P4 Radio Stockholm var på plats för att sända och det verkar som om de tre direktsändningsbilarna på något sätt har stört varandra. Dessutom kan det eventuellt kan vara så att även andra medieföretags direktsändningar denna gång har påverkat vår utrustning.

Det som har hänt utreds nu av teknikområdeschefen och hans medarbetare. På Ekot kommer vi att föra det inträffade till vårt kvalitetsråd där lärdomar ska dras, så att vi undviker något liknande igen.

Vi beklagar återigen att bland annat P4-publiken klockan 7 i morse inte fick den direktsändning som vi hade utlovat.


Michael Österlund
Nyhetschef, tf utgivare Ekot nyheter