Örnsköldsvik

Litet ljus mot ungdomsarbetslöshet

1:21 min

Västernorrland ligger i topp när det gäller ungdomsarbetslöshet. I Örnsköldsvik är 28,2 procent av ungdomarna arbetslösa. Com Hems etablering av ett kundservicecenter i Örnsköldsvik invigdes idag Det kan ändra på de siffrorna något. 90 av de 200 personer som ska rekryteras är igång med sina jobb och snittåldern ligger på 24 år.

– Vi har fått in 1.400 ansökningar så här långt och haft bråda dagar med att rekrytera, säger Linda Påhlsson, kundservicechef.

Lina Westerlund, 19 år, gick ur gymnasiet ifjol. Sedan har hon haft en praktiktjänst innan den här chansen kom.

– Jag stortrivs så här långt, säger Lina. Fräscha lokaler och vi i gruppen av nya är jämngamla vilket ger en bra stämning i gruppen.

Vad hade hänt om du inte sökt och fått det här jobbet?

– Då hade jag väl fått fortsätta på min praktikperiod eller i värsta fall flytta.

– Fast jag vill hemskt gärna bo kvar här. Har min familj och vänner här och så spelar jag innebandy i Örnsköldsviks innebandy, avslutar Lina Westerlund.

Agneta Lundberg, kommunfullmäktiges ordförande, betonade också i sitt invigningstal hur viktigt det är att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten.

– Ungdomar ska få chansen att jobba och vi måste jobba ännu hårdare framöver även om just den här dagen är mycket positiv i våra strävanden.