Kronoberg

Influensan kan explodera efter sportlovet

1:28 min

Influensan har tagit rejäl fart i landet och i länet. Efter sportlovet kan spridningen explodera ännu mer, tror smittskyddssköterskan Magnus Hermann.

– Det verkar vara rätt mycket just nu, lite senare än vanligt, säger Magnus Hermann, smittskyddssköterska i Landstinget Kronoberg.

Hittills har 17-18 personer via provtagning, konstaterats ha influensa typ A i vårt län.

Men det är bara toppen av isberget, säger Magnus Hermann, för de flesta stannar bara hemma och testar sig inte.

Kan bli värre efter sportlovet
Enligt Smittskyddsinstitutet exploderade spridningen förra veckan. Siffran över konstaterade fall vecka 7 är den högsta sedan man började rapporteringen 1993. 416 personer har konstaterats i hela Sverige.

Men statistik ska man ta med en nypa salt, tycker Magnus Hermann, som tror att nästa vecka kanske kan bli värre i länet, med tanke på alla om kommer tillbaka till skolorna efter sportlovet:

– Ofta är det så när man varit runt och rest att man sprider sin influensa eller magsjuka till andra personer och det är väl alltid risk att det tar fart ordentligt, säger han.

Färre har vaccinerat sig
Av de konstaterat smittade i länet i år, är ingen hittills under 25 år och antalet äldre över 65 år som vaccinerade sig mot årets influensa minskade med 5 procent jämfört med året före.

Debatten om svininfluensavaccinet har nog bidragit, tror Magnus Hermann.

– Både det samt att det varit lugnt med influensan några år, mindre än befarat och det gör att många tycker att de inte behöver vaccinera sig.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se