Herman Lindqvist: Drottning Estelle - en bakelse

4:14 min

Den nyfödda prinsessans tilltalsnamn, Estelle, har väckt många reaktioner, både positiva och negativa. Historikern Herman Lindqvist är en av de som reagerat starkt. Han blev förvånad över valet av namn och tycker inte att det passar i regentlängden.

– Drottning Estelle, det låter som en bakelse, säger han till Alltid Nyheter.

– Jag blev mycket överraskad, för inga av de här namnen är ju kungliga namn. Jag kan förstå att de vill ge barnet sina favoritnamn, men det är bara det att det här inte bara är deras barn, utan det tillhör Sveriges historia och då bör man välja ett namn som passar i regentlängden och som passar i historien. Det gör inte ett namn som Estelle, det bara är så, säger Herman Lindqvist till Alltid Nyheter och betonar att det är hans privata åsikt.

Herman Lindqvist kan instämma i att det är ett modigt val av tilltalsnamn, men tycker ändå att de nyblivna föräldrarna lämpligen skulle ha valt ett annat.

– Det namn som hon ska heta bör ju vara ett namn som passar i regentlängden. Drottning Estelle, det låter som en bakelse eller någonting sådant, säger Herman Lindqvist.

På sikt tror han att namnvalet kan få konsekvenser för det svenska kungahuset. Dels för att det ger republikanerna ytterligare en anledning att kritisera, dels för att monarkisterna inte tycker att namnet är tillräckligt traditionellt.

– På det här sättet lämnar de Sveriges historia och förtunnar och avglamoriserar kungahuset, och det kommer på sikt att skada de själva.