Rovdjur

Utplantering av vargvalpar inte akut

1:21 min

Utplanteringen av vargvalpar är inte nödvändig för att på kort sikt stärka den genetiska vargstammen. Det menar vargforskaren Olof Lidberg som anser att man kan vänta i ett par år med att planera ut vargvalpar.

– Det finns gott om vargar på annat håll. Om det visar sig om 10 år att vi får problem med genetiken så kan vi ta in varg då. Vi måste inte göra det idag, nästa år eller om två, tre år. Vi har gott om tid på oss att planera för sådana åtgärder, säger vargforskaren Olof Liberg.

Årets varginventering visar att nämare en tredjedel av de genetiskt värdefulla vargarna har förökat sig. Det tyder på att det går bra för svenska vargstammen.

– Genetikerna menar att den långsamt förstörs just nu, men jag menar att det i sådana fall är en extremt långsam process. För närvarande går det faktiskt bättre och bättre för vargstammen, den är redan återhämtad, säger Olof Liberg.

I och med de problem som uppstått, bland annat när det gäller att markägare och jakträttsinnehavare får säga nej till en utplantering, så menar Olof Liberg att det inte är någon panik om utplanteringen dröjer.

– Jag har inget emot att man planterar ut vargar, men om det skulle visa sig att det är ett jätteproblem att få ut dem så betyder inte det att det är en katastrof.

Olof Liberg är en av deltagarna på det rovdjurssymposium som Naturskyddsföreningen arrangerar i Karlstad på lördagen.