43 utländska demokratiarbetare i egyptisk domtol

I Egypten inleddes i dag rättsprocessen mot 43 personer som arbetar för internationella demokratiorganisationer. Men processen avbröts efter bara några timmar och återupptas först i slutet av april.

De anklagade beskylls för att ha tagit emot ekonomiskt stöd från utländska pengar och verkat i Egypten utan tillstånd. Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent är på plats.

16 av dem är amerikanska medborgare och fallen har lett till ansträngda relationer mellan USA och Egypten.

En amerikansk regeringskälla säger att intensiva förhandlingar pågår för att lösa krisen. Flera av de åtalade har sökt skydd på USA:s ambassad i Kairo.

Organisationerna anklagas för att ha använt utländska pengar för att underblåsa oroligheter och ge stöd åt protesterna mot militärstyret i Egypten. De får symbolisera det diffusa hot det styrande militärrådet ständigt varnar för, om utländska händer och konspirationer som vill förstöra Egypten.

I december genomfördes en räd mot 17 människorättsorganisationer. 40 aktivister fick utreseförbud ur Egypten. Bland dem fanns egyptier, tyskar, serber, libaneser, och åtminstone en norrman.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är på plats i rättsalen.

– De flesta i rättsalen menar att det här är ett sätt att genomföra hetsjakt på alla som kritiserar militärstyret i Egypten, säger hon.

Det är inte bara de åtalade organisationerna utan också andra som yttrat kritik mot militärstyret som på olika sätt misstänkliggjorts. Framförallt ur en nationalistisk synvinkel där man säger att de är spioner för utlandet.

– USA har hotat att dra in biståndet för Egypten på grund av rättegången. Det man misstänker nu är att militärrådet som styr landet och amerikanska diplomater på något sätt har enats om en kompromiss. Men detta gör man i första hand för att skrämma egyptiska ideella organisationer och inte de amerikanska, säger Sveriges Radios Cecilia Uddén.

Syftet är att försöka förbättra militärrådets framtoning genom att kunna visa egyptierna en stark nationalism och att man vågar gå emot USA . Samtidigt är Egypten beroende av det amerikanska biståndet.

– Signalen till ideella egyptiska organisationer är: Om vi vågar behandla amerikanska organisationer på det här sättet så kan ni bara ana vad vi vågar göra mot er.

Ekot