"Ledarbyte bakom Socialdemokraternas ökning"

2:03 min

Novus Opinions sammanvägning av de stora opinionsinstituten visar att Socialdemokraterna gått upp med 4 procentenheter den senaste månaden. Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms Universitet, menar att detta helt klart är en effekt av partiledarbytet.

– Jag skulle säga att det handlar om en Juholt-effekt snarare än en Löfven-effekt. Allt fokus i den politiska debatten låg under en väldigt lång tid på den förre partiledaren och dennes olika tillkortakommanden. Jag tror aldrig att vi har sett motsvarigheten till ett sådant fötroendeproblem tidigare i ett parti.

Socialdemokraterna har på en månad klättrat 4 procentenheter, från 24,5 procent till 28,5 procent.

– Man kan ju konstatera att Socialdemokraterna trots den här stora återhämtningen som har skett sedan partiledarskiftet, fortfarande ligger klart under sitt valresultat. Dessutom ligger de fortfarande under de nivåer som man noterade i somras under den förre partiledaren, så det finns naturligtvis en stor grupp potentiella väljare för Socialdemokraterna att återfå i sina led.

Dagens sammanställning visar också att Moderaterna minskar med 1,8 procentenheter och ligger nu på 32,5 procent. Nu leder allianspartierna över de tre rödgröna partierna med endast 1,5 procentenheter. Tommy Möller, professor i statsvetenskap säger att Moderaternas nedgång är tydlig, men att det är viktigt att betona att partiet ligger klart över det resultat man fick i senaste valet.

– Vad man kan peka på som hänt, är att det här naturligtvis är en återspegling av den socialdemokratiska återhämtningen. Men man kanske också kan se den mot bakgrund av statsministerns utspel i  pensionsfrågan, och man kan också se den återkommande diskussionen om olika problem med  hanteringen av a-kassan, och det är möjligen också i någon mån en återspegling av den debatt som varit om att regeringen är passiv och väldigt försiktig.