Senegals president utbuad på valdagen

1:27 min

I Senegal hålls det val i dag. Valet hålls trots veckor av demonstrationer mot att den åldrade presidenten Abdoulaye Wade ställer upp i ännu ett val, mot grundlagens mening. Den kritiserade presidenten blev utbuad när han kom för att lägga sin röst.

Händelsen innebar en total förödmjukelse för den 85-åriga presidenten. Han var en gång en respekterad oppositionspolitiker och kämpade för demokrati innan Senegal var en flerpartistat.

Efter veckor av brinnande bildäck på gatorna, demonstrationer och oppositionens krav på att han ska dra sig tillbaka, fick Wade i dag ett rent fientligt mottagande när han kom till sin egen vallokal. Efter att själv ha röstat försvann han snabbt därifrån utan att ens göra det minsta uttalande.

– Vi vill inte ha mer av honom. Han måste lämna nu, säger Juliette Zingan, en av alla som röstat på en av oppositionskandidaterna i dag.

Köerna har varit långa men lugna. En man säger att han aldrig sett så många komma till vallokalerna förut. Nästan alla som Ekot pratar med säger att det var viktigare än någonsin att gå och rösta i dag, för att få bort den man som mot grundlagens intentioner och sin egna löften försöker hålla sig fast vid makten.

Våldsamheterna och de politiska turerna i landet har oroat omvärlden, som i Senegal har sett en av Afrikas stabilaste demokratier.

Om det som det ser ut nu blir ett högt valdeltagande, en fredlig valdag, och ett folk som med sin röst visar sitt missnöje med en manipulerande politiker, kan dagens val i Senegal istället bli en demokratisk styrkedemonstration för hela kontinenten.