Gripna anklagas för mordplaner mot Putin

1:45 min

En mordkomplott mot Rysslands premiärminister Vladimir Putin har avvärjts, uppger rysk TV. Två misstänkta har gripits och de ska ha agerat på uppdrag av den tjetjenska terroristledaren Doku Umarov.

– Det slutliga målet var att åka till Moskva och genomföra ett attentat mot premiärminister Putin, säger en av de gripna i ett inspelat polisförhör som nu på morgonen visas i rysk tv.

Attacken skulle utföras direkt efter presidentvalet nu på söndag den 4 mars. Ett val som Vladimir Putin väntas vinna.

Mordkomplotten ska enligt den ryska tv-kanalen Första kanalen ha avslöjats i början av året i den ukrainska staden Odessa vid Svartahavskusten.

I samband med en lägenhetsexplosion fann man sprängmedel. En person omkom i explosionen men den man som överlevde berättade senare för polis om planerna på att utföra attacker mot ekonomiska mål i Moskva - och mot Vladimir Putin.

Senare greps ytterligare en person och i hans dator ska man ha funnit videofilmer som visade Putins hus, hur många bilar som åker i hans kortege, vilka vägar de tar och så vidare - det berättar en utredare för Första kanalen.

Enligt den ryska tv-kanalen ska männen som fanns i lägenheten i Odessa ha rest dit från Arabemiraten på uppdrag av en företrädare för den tjetjenske terroristledaren Doku Umarov.

Han har tidigare bland annat tagit på sig terrordådet på Moskvaflygplatsen Domodedovo förra året då 36 människor dödades.

Det här är inte den första mordkomplotten mot Vladimir Putin som avslöjats. Bland annat fanns uppgifter om ett attentatsförsök när Putin i rollen som Rysslands president besökte Iran år 2007.