G20 kräver mer före insats för euroländerna

I natt avslutades mötet mellan världens mäktigaste finansministrar och riksbankschefer inom gruppen G20 i Mexiko. Krisen inom eurozonen dominerade mötet. Framförallt länderna utanför Europa kritiserade euroländerna för att göra för lite för att förhindra att krisen sprider sig.

– För det första måste euroländerna själva bygga en större brandvägg, än vad de planerar att göra. Det sa Brasiliens finansminister Guido Mantega vid mötet med G20:s finansministrar som avslutades i natt.

Mötet dominerades av krisen inom eurozonen. Krisen är långt ifrån över, riskerna är fortfarande stora att krisen sprider sig i Europa och därmed också riskerar att drabba resten av världen. Det är innebörden i slutdokumentet från mötet.

Gruppen G20 består av världens ekonomiskt sett starkaste länder. Euroländerna hade inför mötet hoppats att framför allt Brasilien, Kina och andra stora tillväxtländer skulle säga ja till att sätta in mer pengar i Internationella Valutafondens kris-kassa.

Det skulle öka skyddet, eftersom valutafonden är världens finansiella brandkår när ett land drabbas av ekonomisk kris. Fonden har i dag inte tillräckligt med pengar för att hjälpa till om krisen inom eurozonen skull sprida sig till exempel Italien eller Spanien.

Men G20-länderna kommer alltså inte att skjuta till mer pengar förrän eurozonen själv gjort mer. Euroländerna håller på att bygga upp en ny räddningsfond som ska innehålla 500 miljarder euro. Det är alldeles för lite, hävdar länderna utanför Europa, brandväggen måste byggas högre. 

Det är framför allt Tyskland som hittills vägrat att sätta in mer pengar i eurozonens räddningsfond. Även i går framhärdade den tyske finansministern med att det inte behövs. Han tycktes dock lämna en liten öppning för att Tyskland skulle kunna ändra sig innan nästa G20-möte i april.