Stockholm

Stadsbiblioteket ska renoveras

1:45 min

Först lade Stockholm stad uppåt 25 miljoner på en arkitekttävling för en stor utbyggnad av stadsbibilioteket, men planerna rann ut i sanden. Nu vill Alliansen lägga nio miljoner kronor på att reda ut hur biblioteket kan upprustas. Kulturborgarrådet och folkpartisten Madeleine Sjöstedt säger att de den här gången vill undvika skenande kostnader.

– Nu ska vi upprusta biblioteket och då börjar vi på ett annat sätt. Vi tillsätter en utredning, tar reda på vad det kostar och sen ska detta göras. Så nu börjar vi från rätt håll, säger Madeleine Sjöstedt (FP).

Det var 2009 som den stora arkitekttävlingen om ombyggnaden av Stockholms stadsbibliotek till slut stoppades av Kulturborgarrådet Madeline Sjöstedt. Hon säger att de planerade kostnaderna då var uppe i 1,3 miljarder kronor och att det var alldeles för dyrt. Men nu ska i alla fall biblioteket av arkitekten Gunnar Asplund rustas upp, men oppositionsborgarrådet och socialdemokraten Tomas Rudin, menar att en renovering inte är nog.

Tidigare idag debatterade de frågan i Stockholm Idag:

– Jag tycker inte den här tävlingen fick ett värdigt slut. Det är en snackis bland alla arkitekter runtom varför Stockholm hanterat det här så dåligt, säger Tomas Rudin (S).

Men insåg inte ni att det skulle dra iväg kostnadsmässigt som Madeleine Sjöstedt säger?

– Jag tycker fortfarande inte att det är konstigt att man lägger mycket pengar på ett stadsbibliotek. Vi är beredda att genomföra det, om det blir det förslaget eller något annat det vet inte jag. Här pratar vi om att bygga ett framtida bibliotek som ska kunna stå femtio, hundra år till. Det Madeleine Sjöstedt gör nu är att hon städar i hörnen efter ett internationellt fiasko, säger Tomas Rudin (S).

– Det handlar om att se, vad ska vi göra med stadsbiblioteket? Det säger Tomas Rodin nej till. Det är en absurd hållning, säger Madeleine Sjöstedt (FP).

– Nej det gör jag inte, det är klart vi ska rusta upp Asplunds bibliotek men ambitionen var att bygga upp och bygga till, säger Tomas Rudin (S).

– Ja vi kommer inte bygga ett nytt stadsbibliotek som angränsar till Asplundhuset. Var det handlar om är att vi ska upprusta stadsbiblioteket och det är Tomas Rudin och socialdemokraterna emot. Det beklagar jag väldigt mycket, säger Madeleine Sjöstedt (FP).