"Oljepriset bestämmer - inte Putin"

1:56 min

På söndag är det presidentval i Ryssland, mycket pekar mot att premiärminister Vladimir Putin kommer att vinna. Frågan är vad det innebär för rysk ekonomi? Nyligen sade Putin att han vill förnya landets ekonomi och bekämpa korruptionen. Men Torbjörn Becker, vd för Östekonomiska institutet, tror inte att det händer så mycket eftersom landet så tjänar så bra på oljan.

– Pratar man om två-tre år så kommer den stora drivfaktorn fortfarande att vara oljepriset. Man kommer inte att göra några stora strukturella omställningar på den tidsperioden. Så går oljepriset upp så går det bra för rysk ekonomi, man har fulla kassakistor i staten, man kan dela ut förmåner till olika intressegrupper och på så sätt behålla den politiska populariteten, säger Torbjörn Becker på Östekonomiska institutet.

Oljan och gasen ger Ryssland enorma intäkter, men gör också att landet är känsligt för oljeprisets utveckling. För några år sedan när finanskrisen var som värst, och oljepriset var lägre, talade president Medvedev om nödvändiga ekonomiska reformer och en förnyelse som skulle minska landets oljeberoende. Men det var då, säger Torbjörn Becker.

– Oljepriset är på väg upp och i takt med det har vi också sett att de här reformerna som Medvedev kom fram med under krisen, att den debatten har tonat av ganska kraftigt, säger han.

Men under valspurten har Putin också talat om förändringar, han vill bekämpa den korruption som skrämmer bort utländskt kapital och satsa på universitet och forskning. Han har även lovat jätteanslag till den ryska militären.

I höstas blev också Ryssland medlem i Världshandelsorganisationen WTO. Och frågan är nu om alla löften och medlemskapet i WTO kommer att förändra rysk ekonomi i västerländsk riktning? Oavsett valutgången på söndag så tror Torbjörn Becker att den förändringen är långt borta.

– Jag tror att det skulle ta många år innan det blev en mer allmän förändring av det ryska systemet. Putin är del av ett mycket större nätverk än bara han själv och de närmaste. Det är många affärskontakter som har byggts upp på grund av att man har rätt kontakt med Putin, så de personerna och de intressena kommer finnas kvar även om Putin försvinner, menar Torbjörn Becker.