JULIAN ASSANGE

Wikileaks läcker dokument från känd tankesmedja

1:20 min

Organisationen Wikileaks presenterade i dag en ny stor publicering av dokument. Denna gång fem miljoner dokument och e-post från den amerikanska tankesmedjan Stratfor.

Enligt Wikileaks grundare Julian Assange visar detta hur privata underrättelseorganisationer vuxit i betydelse.

– Till sin natur är privata underrättelseorganisationer, som i precis det här fallet jobbar för både regeringar och privata företag, korrupta, säger Julian Assange.

Det är åter igen en enorm mängd av dokument som nu gradvis publiceras genom utvalda medier och Wikileaks hemsida. Den amerikanska tankesmedjan Stratfor publicerar omvärldsanalyser, men som enligt Wikileaks även jobbar med spionverksamhet. Den har kunder och informatörer i regeringar och privata företag över hela världen.

I ett pressmeddelande från Stratfor bekräftar man att man blivit hackade men att man inte kommenterar innehållet i dokumenten. I ett av dokumenten som SVT publicerade i morse ska en EU parlamentariker ha kommenterat utrikesminister Carl Bildts, en publicering som Carl Bildt själv avfärdar som löjlig.

Till Ekot säger Julian Assange att man har ytterligare dokument om Carl Bildt och hans relation till USA. Men han vill inte säga vad det är för uppgifter eller när dessa ska publiceras.