Svenska banker vill inte ta ECB-lån

1:56 min

Svenska banker vägrar ta lån från Europeiska centralbanken, ECB, när nya treåriga förmånliga lån ges ut i morgon, onsdag. Detta trots att ECB:s erbjudande skulle kunna pressa ner boräntorna.

Nordea tänker inte låna via ECB, säger finanschef Niklas Ekvall.

– Nej det tänker vi inte göra.

Niklas Ekvall säger också att finansiering från centralbanker inte hör till Nordeas strategi, långsiktigt tycker bankens ledning att det är bättre att finansiera sig på den kommersiella marknaden.

I december gav ECB ut första omgången med treåriga lån till 1 procents ränta. Flera hundra banker nappade på det förmånliga erbjudandet och lånade totalt nästan 500 miljarder euro av ECB, i runda tal 4 400 miljarder kronor.

De billiga lånen fick avsedd effekt och gjorde att bankerna fick bättre betalningsförmåga.

I morgon ger ECB ut nya lån, troligtvis till samma låga ränta. Bedömare tror att den totala lånesumman kommer att bli ungefär lika stor som förra gången.

Även om inga svenska banker tog några ECB-lån har de dragit nytta av ECB:s enorma stödinjektion. När lånemarknaden tog fart sjönk nämligen interbankräntorna, det vill säga de räntor som bankerna betalar när de lånar av varandra. Så svenska bankers upplåningskostnader har alltså sjunkit efter ECB:s förra lån.

Men bankerna skulle kunna tjäna betydligt mer genom att ta ECB:s lån. Vissa bedömare menar att det skulle ge signaler om att en bank har problem om banken tog hjälp av ECB.

Men för lånet till en procents ränta skulle banken kunna köpa till exempel statspapper, värdepapper som ger betydligt mer i avkastning än en procent. En affär som skulle gynna både kunder och aktieägare, i slutändan skulle boräntorna kunna pressas ned om bankerna kan göra goda affärer.

Och bankerna har fått kritik för att avstå från riskfria vinster. Men Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman, tillbakavisar kritiken.

– De flesta kunder och aktieägare är också skattebetalare. Vi har haft en stor diskussion om skattebetalarnas ansvar för banksystemet. Jag tror att det finns en allmän uppfattning att det är bankernas ägare som tar ansvar för bankernas framtida överlevnad. Att då välja att utnyttja pengar som skattebetalarna förtjänstfullt har ställt till marknadens förfogande för att stärka svaga banker tycker inte vi är korrekt.