Morgondagens skottdag är värd 10 miljarder

I morgon är det dags för skottdag igen, en glad nyhet för den som bara får fira sin födelsedag vart fjärde år och för arbetsgivarna som kan se fram emot en extra arbetsdag.

Skottåret innebär en extra arbetsdag vilket märks i form av högre BNP, men effekten är högst tillfällig.

– Man kan se det på två sätt. Vi får en dag till när vi arbetar och producerar vilket gör att vi får högre BNP, det ger en ganska stor effekt på drygt tio miljarder kronor mer i produktion. Samtidigt får vi egentligen inte en dag till utan dagen förskjuts så på sätt ökar inte BNP totalt sett. När man mäter BNP tar man hänsyn till sådana här kalenderkorrigeringar, säger Björn Lindgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv.

Vad betyder skottåret för den anställde?

– Har du månadslön spelar den extra dagen ingen roll men för den som har timlön innebär skottdagen naturligtvis mer pengar i plånboken, säger Björn Lindgren.

Årets arbetsdagar är annars relativt få, enligt Björn Lindgren.

Tack vare årets skottdag förskjuts jul och nyår två veckodagar. Det innebär goda möjligheter att ta ut en lång sammanhängande ledighet med få semesterdagar.

Skottdagen den 29 februari används för att justera tideräkningen och hålla årstiderna på plats. Eftersom året är 365,2422 dagar långt går det inte att ständigt använda 365 dagar i kalendern. Skulle man göra det skulle datum för till exempel solstånd och vårdagjämning förskjutas med mer än 24 dagar i kalendern inom loppet av 100 år.

Genom att vart fjärde år öka årets längd med en dag kan kalendern hållas någorlunda i fas med årstiderna.

Att skottdagen infaller den 29 februari är något av en nyhet. Fram till och med 1999 var det i Finland och Sverige den 24 februari som räknades som skottdag. 1996 tog Namnlängdskommittén beslutet att från och med år 2000 låta skottdagen infalla 29 februari.

Anledningen till att skottdagen ligger i slutet av februari snarare än vid slutet av året är att den gamla romerska kalendern började med månaden mars. Skottdagen placerades alltså i anslutning till romarnas nyår.

För den som är född den 29 februari innebär skottåret att den ”riktiga” födelsedagen bara infaller vart fjärde år. Vanligen firar man under andra år istället sin födelsedag den 28 februari eller den 1 mars. I pass och andra id-handlingar anges personens födelsedag till den 29 februari.

Monica Vikström är stolt över att fylla år på skottdagen och tycker inte att den ovanliga födelsedagen har varit ett problem. I passet står det 29 februari och det är sällan någon lägger märke till det speciella datumet.

– Det år som skottåret infaller är det bara positivt, man får mycket mer uppmärksamhet än andra år, särskilt i år när jag fyller jämt. På jobbet tycker de att det är kul med en 15-årig kollega, säger Monica Vikström som firar sin 60-årsdag i morgon.

Andra år firar hon sin födelsedag den 28 februari, det känns viktigt att hålla sig till rätt månad säger hon.

– När man blir äldre så bryr man sig inte så mycket längre, det var viktigare när man var yngre. När jag var ung fanns det en förening som hette FFFF, Föreningen för fler födelsedagar, som uppmärksammade personer som var födda på skottdagen men den finns tyvärr inte kvar längre, säger Monica Vikström.

Men det finns alternativ. I februari 1988 utropade sig staden Anthony i Texas, USA till "Världens skottårshuvudstad", och en internationell födelsedagsklubb för skottdagsbarn bildades där.

Har man svårt att hålla reda på när skottåren infaller blir det kanske lättare om man vet att skottåren sammanfaller med Islands och USA:s presidentval, sommar-OS och herrarnas fotbolls-EM.